Sałatka ze szprotami i grzankami

uniwersalna sałatka nadaje się na każdy dzień, lekka i bardzo smaczna!
miniartikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 48 % 19 g
węglowodany 30 % 12 g
258 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

rozłóż sałatkę warstwami.
1 warstwa-szproty rozgniecione widelcem,
2. warstwa-posiekana cebula smażona na oleju roślinnym (ostudzić),
3 warstwy krakersy,
4-warstwa-majonez,
5. warstwa pokruszonych jajek,
6 warstwa-gotowana marchewka starta na drobnej tarce, zmieszana z czosnkiem,solą i majonezem przepuszczonym przez czosnek.
udekoruj do woli!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Szproty - 363   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy