Sałatka Pingwin z rybą

pyszna i nieoczekiwana sałatka spodoba się miłośnikom ryb. Bardzo piękna i niezwykła sałatka, posłuży jako dekoracja Twojego stołu
Aleksandra GutowskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 6 g
tłuszcze 50 % 9 g
węglowodany 17 % 3 g
138 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Drobno posiekaj rybę i cebulę. Cienkie paski-ogórki.

2. Gotuj marchewki, obierz i zetrzyj.

3. Ugotuj jajka, obierz, oddziel białka od żółtek i drobno zetrzyj wszystko osobno.

4. Na talerzu narysuj kontur pingwina i ułóż na nim sałatkę warstwami. Warstwy układane są w następującej kolejności:

1.- filety rybne i cebula

2.-ogórek

3.-marchew

4.- żółtka. Posmaruj każdą warstwę kwaśną śmietaną.

5.Ułóż białka na wierzchu całej sałatki.

6. Pokrój każdą oliwkę na pół i ułóż kontur pingwina i oczy. Z kija kraba zrób płetwy i dziób. Narysuj białka i źrenice oczu majonezem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g

Podobne przepisy