Sałatka Pingwin z rybą
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Drobno posiekaj rybę i cebulę. Cienkie paski-ogórki.
2. Gotuj marchewki, obierz i zetrzyj.
3. Ugotuj jajka, obierz, oddziel białka od żółtek i drobno zetrzyj wszystko osobno.
4. Na talerzu narysuj kontur pingwina i ułóż na nim sałatkę warstwami. Warstwy układane są w następującej kolejności:
1.- filety rybne i cebula
2.-ogórek
3.-marchew
4.- żółtka. Posmaruj każdą warstwę kwaśną śmietaną.
5.Ułóż białka na wierzchu całej sałatki.
6. Pokrój każdą oliwkę na pół i ułóż kontur pingwina i oczy. Z kija kraba zrób płetwy i dziób. Narysuj białka i źrenice oczu majonezem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Filety rybne - 204 kcal/100g