w Rosji to warzywo pojawiło się za Piotra I i było jedną z jego ulubionych przekąsek.
warzywa korzeniowe rzodkiewki są zwykle różowe i ciemnoczerwone. Istnieją jednak odmiany innych kolorów: od fioletowego do białego. Kształt roślin okopowych rzodkiewki jest również zróżnicowany, od podłużnych do & laquo; klasycznych & raquo; okrągłych.
jeśli gotujemy w domu, rzodkiewki używamy głównie do robienia sałatek. Przepisy z rzodkiewkami często zalecają spożywanie nie tylko warzyw korzeniowych, ale także młodych warzyw. Każda kuchnia narodowa ma swoje własne przepisy, jak gotować dania z rzodkiewki. Na przykład w Indiach przepis na białą rzodkiewkę z nim zaleca stosowanie go w sałatce z ogórkiem. Co więcej, musisz wypełnić go oryginalnym sosem jogurtowym i orzechowym. W Chinach rzodkiewki dodaje się do
pieczeń
. W naszym kraju rzodkiewki są tradycyjnie podawane z masłem.
skład chemiczny rzodkiewki przypomina swojego najbliższego krewnego — rzodkiewka. Zawiera również pierwiastki takie jak żelazo, wapń i potas, choć w mniejszej ilości niż rzodkiewka. Ale rzodkiewka przewyższa ją pod względem ilości witamin z grupy B. kwas foliowy jest również przydatny dla organizmu tylko w rzodkiewce, ale nie ma go w rzodkiewce. Ponadto rzodkiewka zawiera olejek eteryczny z gorczycy i środek przeciwdrobnoustrojowy & ndash; lizozym.
rzodkiewka zwiększa apetyt, stymuluje i przyspiesza proces trawienia, działa moczopędnie. Kompres ze świeżo startej rzodkiewki działa dobrze na zapalenie stawów i rwę kulszową.
jednak rzodkiewki są przeciwwskazane w wrzodach żołądka, a także w zapaleniu żołądka o wysokiej kwasowości. Nie powinni dać się ponieść chorobom nerek i wątroby.
80 kcal
30 minutes
Cudowna przekąska na specjalne okazje według oryginalnego przepisu! Takie garnki
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Kuchnia narodowa
- Przekąski
- Sałatki
- Jajka
- Mięso i produkty mięsne
- Owoce morza
- Warzywa
- Kasze i produkty zbożowe
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Liście kwiaty korzenie
- Tłuszcze i oleje
- Sól
- Korzenie
- Dania z olejem roślinnym
- Kuchnia azjatycka
- Sushi
- Przekąski mięsne
- Smażenie
- Na patelni
- Sałatka z jajkami
- Sałatka z owocami morza
- Sałatka morska
- Półfabrykaty mięsne
- Wodorosty
- Z kraba
- Z marchwi
- Ze szpinaku
- Z rzodkiewką
- Z ryżu