skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rzodkiewki najpierw dobrze umyj, a następnie dokładnie odetnij dolną część warzywa, aby można było umieścić ją na talerzu. Rysujemy na nim szablony prostych kwiatów.
Krok 2:
Zaczynamy obierać rzodkiewki ostrym nożem z cienkim ostrzem.
Krok 3:
Na powierzchni "rysujemy" kwiaty (jak pokazano na zdjęciu). Wytnij rysunek nożem, odcinając niepotrzebną skórę.
Krok 4:
Cofając się nieco od krawędzi, narysuj okrąg wzdłuż górnej krawędzi. W górnej części rzodkiewki wykonujemy wgłębienie, aby zrobić garnki. Robimy to ze wszystkimi rzodkiewkami.
Krok 5:
Umyj liście sałaty i rozłóż na płaskim naczyniu. Kładziemy na nich przygotowane garnki.
Krok 6:
Połącz śmietanę, majonez, czosnek, cebulę w proszku i suche przyprawy w głębokiej misce. Wszystko dobrze wymieszaj. Nasza stacja benzynowa jest gotowa.
Krok 7:
Wypełnij garnki rzodkiewki po brzegi powstałym sosem.
Krok 8:
Na wykałaczkach lub szaszłykach nawlecz kawałki wielokolorowej słodkiej papryki, kukurydzy i groszku. Naprawiamy szaszłyki w doniczkach.
Krok 9:
Przystawka w formie bufetu jest gotowa!
W przeddzień wakacji przed gospodyniami domowymi często pojawia się pytanie, co i jak przygotować zimne przekąski na bufet, ponieważ są one najbardziej popularne, zwłaszcza w postaci kanapek. W kolejnym z moich poszukiwań przepisów znalazłem ten, którym się z Tobą podzieliłem. Wydawało mi się Oryginalne i niezwykłe - najbardziej lubię takie dania, żeby było czym zaskoczyć gości. Najtrudniejszą rzeczą dla mnie w procesie gotowania było wycinanie kwiatów-prawdziwa biżuteria. Ale potem dostosowałem się i wszystko poszło znacznie szybciej. Wynik był godny pochwały-to ze słów mojego męża i gości, którzy wspólnie to potwierdzili. Te kanapki nie tylko wyglądają apetycznie, ale są również bardzo smaczne - idealnie pasowały do słabych napojów alkoholowych, które towarzyszyły nam tego wieczoru. Najważniejsze jest, aby nie bać się eksperymentować i gotować coraz więcej kulinarnych arcydzieł własnymi rękami. Twoja praca będzie uzasadniona!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal / 100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g