skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1. Ugotuj ryż. Odłóż na osobny talerz.
2. Umyj liście sałaty, osusz i wyprostuj.
3. Przygotuj otwartą puszkę tuńczyka. Drobno posiekaj czerwoną rybę i kalmary lub zmielić w blenderze.
4. Na dużym liściu sałaty (lub dwóch małych ułożonych razem) ułóż równo ryż i rybę (około nieco mniej niż łyżeczkę każdego produktu) , posyp odrobiną sosu serowego . Wszystko to zwiń w torebkę i zawiąż gałązką koperku.
5. Nadzienie można mieszać, jeśli chcesz. Smacznego!
* robimy trzy talerze: jeden saszetka-ryż z tuńczykiem, drugi talerz-ryż z czerwoną rybą, trzecia porcja saszetka-ryż z kałamarnicą. Doprawiamy wszystko sosem serowym.
* wybierz sałatkę z dużymi liśćmi.
po umyciu liści pozwól im dokładnie wyschnąć, w przeciwnym razie ściany pękną po napełnieniu nadzieniem.
* ugotowany ryż dokładnie wyciśnij, aby był kruchy, a nie wilgotny. W saszetce nie trzeba wkładać tylko ciepłego ryżu. To danie jest pyszne i zimne.
* jeśli nie znajdziesz sosu serowego, zamień go na majonez.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Tuńczyk w oleju roślinnym - 190 kcal/100g
- Tuńczyk we własnym soku - 96 kcal/100g
- Tuńczyk świeży - 101 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g