to idealna uczta na uroczystą ucztę, gdy bliscy zbierają się przy jednym stole. Do przygotowywania sałatek stosuje się zarówno mięso i produkty mięsne, jak i surowe wędzone i gotowane kiełbasy, język, szynkę, bekon, bałyk, kiełbaski, wędliny. Te ostatnie nie muszą być poddawane obróbce cieplnej, co pozwala szybko i łatwo przygotować apetyczną przekąskę.
Pięć najszybszych przepisów:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
piękna szybka sałatka na święta w 5 minut | 5 min | 154 | +185 |
Sałatka z koreańską marchewką i grzankami | 5 min | 256 | +10 |
Sałatka Paryż w pośpiechu | 5 min | 76 | +140 |
Trio-prosta i pyszna solidna sałatka w 5 minut | 5 min | 225 | +174 |
Sałatka coleslaw z kiełbasą i kukurydzą | 10 min | 148 | +114 |
sałatki mięsne łączą się z gotowanymi i świeżymi warzywami, fasolą w puszkach, kukurydzą i groszkiem, suszonymi śliwkami i jabłkami, zieloną sałatą i orzechami. Osobno należy zwrócić uwagę na wyrafinowany smak połączenia produktów mięsnych z koreańską marchewką i serem. Jako sos do sałatek z produktów mięsnych stosuje się tłuste sosy śmietanowe, majonez, jogurty, śmietanę. Podkreślają mięsną podstawę przysmaku. Przekąskę, w której dominują świeże warzywa, zaleca się doprawić zdrową oliwą z oliwek w połączeniu z sokiem z cytryny.