w rzeczywistości ta rodzina ma wiele & hellip; nie, bardzo wiele roślin & ndash; około 20 tysięcy gatunków! Spośród nich jako jadalne mogą nas zainteresować powyższe, a także
orzeszki ziemne
i Lucerna (dla bydła). Dla ogólnego rozwoju można zapamiętać koniczynę, akację, mimozę, łubin, wykę – wszystkie odnoszą się do roślin strączkowych.
te kultury są bardzo pożywne, mogą służyć jako wysokiej jakości substytut białka mięsnego, zawierający aminokwasy niezbędne dla człowieka). Ponadto mają wysoką zawartość wolno przyswajalnych węglowodanów, witamin (głównie A i grupy B), żelaza, potasu, wapnia i skrobi. Dlatego rośliny strączkowe powinny opierać się na anemii, braku wapnia w organizmie, wyczerpaniu nerwowym, niewydolności serca. Ponadto rośliny strączkowe zawierają substytuty żeńskich hormonów, co oznacza, że muszą być zawarte w diecie kobiet w dojrzałym wieku. Według dietetyków udział roślin strączkowych w naszej diecie powinien wynosić nawet 10%. Powinny być łączone z olejem roślinnym, ziołami, surowymi warzywami i kwaśną śmietaną, ale nie z produktami skrobiowymi i chlebowymi.
dania z roślin strączkowych
może być ciężki dla osób z chorobami serca, pęcherzyka żółciowego i żołądka.
rośliny strączkowe są spożywane w całości lub w postaci posiekanej, świeżej lub w puszkach.
przepisy z roślinami strączkowymi
czasami może okazać się nieoczekiwany. Na przykład z soczewicy robi się nie tylko
zupy puree
i
dodatki
, ale także pieczą chleb, dodają do
ciasteczka
, krakersy i cukierki.
z grochu gotuje się owsiankę, zupę, gotuje domowy makaron i nadzienie do naleśników, piecze
ciasta
, gotują
kisiel
, a nawet dostać ser Grochowy. W Wielkiej Brytanii budyń Grochowy jest bardzo popularny. Groszek w puszkach & ndash; częsty składnik sałatek i przekąsek.
orzeszki ziemne są używane w produkcji cukierniczej: do produkcji ciast, chałwy, ciastek. A także starte orzeszki ziemne panierowane mięso i ryby.
soja w przemyśle spożywczym – niezbędny produkt. Jest zawarty w wielu półproduktach, produktach mięsnych i cukierniczych, jest z niego przygotowywany
sosy
, pseudomięsne i pseudomleczne produkty.
doceniamy różnorodność i korzyści & ndash; gotowanie w domu z roślinami strączkowymi!
248 kcal
3 hours45 minutes
Wykwintna kolacja dla dwojga - udka z kaczki w sosie pomarańczowym. Gotuj!
242 kcal
4 hours
Niesamowicie pożywna i pyszna sałatka!Na pewno ci się spodoba! Był czas, kiedy
34 kcal
18 hours40 minutes
Pyszne konserwy w domu nie są trudne do przygotowania! Fasola w autoklawie...
132 kcal
1 hour
Hiszpańskie danie zachwyci wdzięcznym smakiem, Poczuj się jak Smakosz! Bardzo
133 kcal
1 hour30 minutes
Klasyczne danie kuchni orientalnej! Gotuj na różne sposoby!
243 kcal
2 hours
Pikantne i delikatne mięso utoruje drogę do serca ukochanej osoby! Mięso w
168 kcal
40 minutes
Dietetyczna wersja gruzińskiego Dania przypadnie do gustu każdemu! Dobra opcja
116 kcal
180 days
Domowy makaron miso jest lepszy niż kupiony! Rozumiem, że wielu po prostu mnie
77 kcal
3 hours
Ten przedmiot jest prawdziwym darem niebios dla gospodyni! Zupa grochowa na zimę
114 kcal
1 hour
Sałatka z owoców morza-korzyści dla całego organizmu! Zwykła sałatka z prostych
92 kcal
1 hour
Prosty i pyszny przepis na sałatkę ziemniaczaną. Ta warzywna sałatka
332 kcal
1 hour20 minutes
Oryginalne ciasto zachwyci miłośników egzotycznych owoców! W poście często
131 kcal
1 day9 hours30 minutes
Naucz się zbierać rośliny strączkowe na zimę! Prosta metoda.
106 kcal
35 minutes
Niesamowite danie bogate w białka roślinne. Wioletta autor przepisu
137 kcal
13 hours
Pyszne i wszechstronne danie z fasoli! Gotuj na zimę!
197 kcal
40 minutes
Świetna alternatywa dla wegetarian! Pikantny smak Czas przygotowania wraz ze
165 kcal
50 minutes
Bardzo zdrowa i pożywna sałatka świetnie sprawdzi się na lunch! Pyszna sałatka z
129 kcal
40 minutes
Niewiarygodnie delikatne kawałki ryb, które rozpływają się w ustach! Arkadiusz i
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Naczynia kuchenne
- Mięso i produkty mięsne
- Półprodukty
- Warzywa
- Owoce jagody
- Jagody
- Słodkie
- Rośliny strączkowe
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Tłuszcze i oleje
- Inne
- Z soczewicy
- Czosnek
- Badian
- Z papryką
- Sól
- Tymianek
- Szafran
- Przepisy w folii
- Masło
- Bulion
- Mięso drobiowe
- Sos
- Z buraków
- Sałaty
- Jabłka
- Z pomarańczy
- Z gruszek
- Żurawina
- Miód