w rzeczywistości ta rodzina ma wiele & hellip; nie, bardzo wiele roślin & ndash; około 20 tysięcy gatunków! Spośród nich jako jadalne mogą nas zainteresować powyższe, a także
orzeszki ziemne
i Lucerna (dla bydła). Dla ogólnego rozwoju można zapamiętać koniczynę, akację, mimozę, łubin, wykę – wszystkie odnoszą się do roślin strączkowych.
te kultury są bardzo pożywne, mogą służyć jako wysokiej jakości substytut białka mięsnego, zawierający aminokwasy niezbędne dla człowieka). Ponadto mają wysoką zawartość wolno przyswajalnych węglowodanów, witamin (głównie A i grupy B), żelaza, potasu, wapnia i skrobi. Dlatego rośliny strączkowe powinny opierać się na anemii, braku wapnia w organizmie, wyczerpaniu nerwowym, niewydolności serca. Ponadto rośliny strączkowe zawierają substytuty żeńskich hormonów, co oznacza, że muszą być zawarte w diecie kobiet w dojrzałym wieku. Według dietetyków udział roślin strączkowych w naszej diecie powinien wynosić nawet 10%. Powinny być łączone z olejem roślinnym, ziołami, surowymi warzywami i kwaśną śmietaną, ale nie z produktami skrobiowymi i chlebowymi.
dania z roślin strączkowych
może być ciężki dla osób z chorobami serca, pęcherzyka żółciowego i żołądka.
rośliny strączkowe są spożywane w całości lub w postaci posiekanej, świeżej lub w puszkach.
przepisy z roślinami strączkowymi
czasami może okazać się nieoczekiwany. Na przykład z soczewicy robi się nie tylko
zupy puree
i
dodatki
, ale także pieczą chleb, dodają do
ciasteczka
, krakersy i cukierki.
z grochu gotuje się owsiankę, zupę, gotuje domowy makaron i nadzienie do naleśników, piecze
ciasta
, gotują
kisiel
, a nawet dostać ser Grochowy. W Wielkiej Brytanii budyń Grochowy jest bardzo popularny. Groszek w puszkach & ndash; częsty składnik sałatek i przekąsek.
orzeszki ziemne są używane w produkcji cukierniczej: do produkcji ciast, chałwy, ciastek. A także starte orzeszki ziemne panierowane mięso i ryby.
soja w przemyśle spożywczym – niezbędny produkt. Jest zawarty w wielu półproduktach, produktach mięsnych i cukierniczych, jest z niego przygotowywany
sosy
, pseudomięsne i pseudomleczne produkty.
doceniamy różnorodność i korzyści & ndash; gotowanie w domu z roślinami strączkowymi!
Additional categories
189 kcal
1 hour40 minutes
Obfity i pyszny posiłek na lunch lub rodzinny obiad! Potrawy gotowane w
34 kcal
18 hours40 minutes
Pyszne konserwy w domu nie są trudne do przygotowania! Fasola w autoklawie...
132 kcal
1 hour30 minutes
Pyszna jagnięcina z puree ziemniaczanym według starej francuskiej receptury.
78 kcal
2 hours20 minutes
Ten przepis na Falafel pozwoli Ci zaoszczędzić czas! Falafel z soczewicy to
248 kcal
3 hours45 minutes
Wykwintna kolacja dla dwojga - udka z kaczki w sosie pomarańczowym. Gotuj!
138 kcal
40 minutes
Świetna opcja na pełne śniadanie. Jaja kurze mają wysoką wartość odżywczą, więc
82 kcal
9 hours50 minutes
Ryba pieczona razem z warzywami to uczta przy stole! Stek z sum z ziemniakami w
67 kcal
35 minutes
W pośpiechu, bardzo smaczne i proste, ze zwykłych produktów! Dorsz z warzywami
640 kcal
1 hour15 minutes
Delikatna nazwa to delikatne danie! Jedz i baw się dobrze!
245 kcal
7 hours30 minutes
Nadaje się na świąteczny stół, smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno! Pomimo
242 kcal
4 hours
Niesamowicie pożywna i pyszna sałatka!Na pewno ci się spodoba! Był czas, kiedy
75 kcal
2 hours20 minutes
Najprostsze, najsmaczniejsze i najszybsze danie na obfity obiad! Mięso z
110 kcal
1 hour
Przygotuj jasne i smaczne danie azjatyckie! Tajska sałatka z kurczakiem
196 kcal
1 hour
Pyszny gulasz warzywny z mielonym mięsem spodoba się wszystkim. Gulasz warzywny
97 kcal
1 hour15 minutes
Pyszne, satysfakcjonujące i zdrowe danie jest szybkie i łatwe! Smażone warzywa z
179 kcal
1 hour30 minutes
Aromatyczny, delikatny i sycący, a nawet chrupiący! Od dawna chciałem ugotować
273 kcal
1 hour10 minutes
Cudowne ciasta dla najbardziej ukochanych! Proste, szybkie i szalenie apetyczne!
319 kcal
8 hours
Lubisz kuchnię arabską? Przygotuj hummus w tortilli Pete ' a i ciesz się!
125 kcal
30 minutes
Lobio z strąków fasoli-szybkie i proste, smaczne i aromatyczne. Zapoznajemy się
137 kcal
50 minutes
Nie do końca powszechne i znajome, więc intrygujące! Kurczak z czerwoną fasolą
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Naczynia kuchenne
- Zupy
- Mięso i produkty mięsne
- Warzywa
- Rośliny strączkowe
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Z fasoli
- Czosnek
- Zieleń
- Liść laurowy
- Z papryką
- Sól
- Naczynia w garnkach
- W piekarniku
- Zupa z mięsem
- Ziemniaczana zupa
- Zupa fasolowa
- Mięso w piekarniku
- Z podrobów
- Warzywa w piekarniku
- Z marchwi
- Z ziemniaków
- Z cebula
- Bez jajek
- Przepisy bezmleczne