makaron miso z kuchni japońskiej

domowy makaron miso jest lepszy niż kupiony! Rozumiem, że wielu po prostu mnie nie zrozumie z tym przepisem))) ale nadal stwierdzam, że możesz sam zrobić makaron miso w domu. To prawda, " dojrzewać " będzie musiała długo - co najmniej pół roku w"najlepszym & quot; przypadku. A w & quot; najgorszym & quot; jest 5 lat) ale jeśli spróbujesz przynajmniej raz, możesz docenić piękno domowego makaronu.
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 14 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 21 % 5 g
116 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 180 D

więc oprócz wymienionych będziemy również potrzebować:
- 5-Litrowe naczynia ceramiczne (wystarczy emalia)
- ciężar do dociskania 3 kg
- pokrywka wykonana z drewna, która łatwo wchodzi do tego naczynia
- papier pergaminowy
przed rozpoczęciem gotowania dokładnie sterylizujemy naczynia, ładunek, pokrywkę.
proces gotowania składa się z 6 etapów.
1. Moczyć soję przez 3 godziny w wodzie, pozwalając jej pęcznieć co 2 razy. Odcedź wodę, gotuj fasolę przez 3-4 godziny w nowej wodzie do miękkości. Gotuj, aż fasola będzie całkowicie ugotowana.
2. Wlać fasolę do durszlaka, aby szkło cały płyn. Następnie zetrzyj fasolę na miękko i ostudź, aż będzie ciepła.
3. Osobno Zbierz 200 ml wody, rozpuść w niej sól 100 g i stopniowo wlewaj roztwór soli do masy sojowej, mieszając. Dodaj tutaj grzyb koji-kin i dokładnie wymieszaj.
4. Przenieś masę sojową do wcześniej przygotowanego 5-litrowego naczynia. Wcześniej wlej łyżkę (herbatę) soli na dno. Rozłóż masę równomiernie na dnie i dociśnij ręką od góry. Gdy cała masa zostanie ułożona, posyp ją 1 łyżką soli.
5. Wyłóż pergamin na wierzch i ponownie dociśnij, wyciskając całe powietrze od wewnątrz. Połóż drewnianą pokrywkę na pergaminie. A na pokrywie prasa 3 kg.
makaron należy otwierać codziennie i dodawać 1 litr soli. Należy to zrobić, dopóki 5-Litrowe naczynia nie zostaną wypełnione w 80%. Następnie musisz "zapomnieć" o makaronie przez co najmniej sześć miesięcy. Naczynia powinny stać w miejscu chronionym przed słońcem i ciepłem. Optymalna temperatura-15C

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Soja suszona nie gotowana - 403   kcal/100g
  • Soja gotowana - 130   kcal/100g
  • Soja Mizo - 171   kcal/100g
  • Soja kiełkowana surowa - 46   kcal/100g
  • Mąka sojowa o pełnej zawartości tłuszczu - 421   kcal/100g
  • Beztłuszczowa mąka sojowa - 326   kcal/100g
  • Rafinowany olej sojowy - 899   kcal/100g
  • Soja - 403   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy