sosy doprawiane są również różnymi
sałatki
,
makaron
. Sos pomidorowy smaruje się na pizzy, sosy przyprawia się różnymi
dodatki
.
sosy mają przede wszystkim na celu wzmocnienie smaku danego produktu, dodanie soczystości do potrawy, a także zwiększenie kaloryczności potrawy – w niektórych przypadkach. Jak przygotować sos, aby wzbogacił danie? Do wielu sosów dodaje się wszelkiego rodzaju przyprawy, w tym czarny mielony pieprz,
czosnek
, czerwona papryka,
koperek
, pietruszka. Ponadto kolor tego lub innego sosu jest również ważny w przygotowywaniu sosów. W wielu potrawach SOS pełni rolę nie tylko wzmacniacza smaku, ale także swoistego «dekoratora». Na przykład kwaśny sos żurawinowy o jasnoczerwonym kolorze wygląda bardzo malowniczo na lodach waniliowych.
najpopularniejsze odmiany sosu to:
majonez
, Gruzińskie tkemali i satsebeli, ketchup,
sos sojowy
, Salsa, Tatar, sos pomidorowy, sos śmietanowy, sos śmietanowy, SOS Cezar, sos serowy, sos czosnkowy, sos grzybowy, biały sos.
jeśli weźmiemy pod uwagę etymologię słowa «SOS», to ma pochodzenie łacińskie i oznacza «solony». Sos można przygotować na bulionie mięsnym, rybnym, grzybowym, bulionie warzywnym, mleku, śmietanie, kefirze, śmietanie, soku owocowym lub jagodowym, białym i czerwonym winie. Sosy mogą być gorące i zimne, słodkie i kwaśne, ostre i pikantne. Sosy mogą być płynne i gęste.
sosy do sałatek
– są to zazwyczaj gęste lub półpłynne sosy. Sosy do sałatek można przygotować na majonezie, śmietanie, oleju roślinnym, jogurcie. Pikantne sosy zawierają chili lub dowolną ostrą paprykę.
Adjika
– to gęsty, ostry sos, zwykle podawany do dań mięsnych.
371 kcal
30 minutes
Dodając ten sos do sałatki, Cezar jest niesamowicie pyszny! Nie jest tajemnicą,
197 kcal
2 hours30 minutes
Nie wiesz, jak marynować nutrię? Przepis dla Ciebie!
237 kcal
10 minutes
Marynata, która zmieni Twoje danie w arcydzieło. Aby uzyskać pożądany efekt w
261 kcal
10 minutes
Najprostszy i najsmaczniejszy sos z codziennych potraw! Sos
240 kcal
1 day1 hour
Dzięki tej marynacie mięso pozostanie soczyste i delikatne! ♥Nata╬♫ autor
67 kcal
45 minutes
Ten sos pomidorowy jest zdecydowanie lepszy niż odpowiedniki w sklepie! Daria
527 kcal
15 minutes
Niesamowity sos bazyliowy pochodzenia włoskiego do makaronu! Przepis kulinarny
139 kcal
6 days
Aromatyczna bogata marynata do wędzenia kurczaka! Nagraj i marynuj!
271 kcal
7 minutes
Szybki i pyszny sos do makaronu lub makaronu. Krystyna Mili autor przepisu
22 kcal
5 days2 hours30 minutes
Łatwy sposób na uzyskanie aromatycznego octu jagodowego. Łatwe I Proste!Szybko I
191 kcal
2 hours
Kurczak okaże się z wyraźną nutą miodu. Słodko-kwaśna marynata na bazie miodu i
439 kcal
10 minutes
Dzięki tej marynacie mięso nabierze oszałamiającego smaku! Radzę wszystkim
475 kcal
5 minutes
Pyszny japoński ostry sos do bułek i sushi! Jest to klasyczny japoński SOS
283 kcal
10 minutes
Chcesz zrobić pysznego kurczaka? Ta marynata ci pomoże!
218 kcal
30 minutes
Wszystkie sekrety pysznego kurczaka tkwią w odpowiedniej marynacie! Marynata
70 kcal
3 hours
Warzywa zawsze były wysoko cenione, a tym bardziej tak smaczne! Daria autor
700 kcal
5 minutes
Bardzo smaczny domowy majonez. Szybko i smacznie).
97 kcal
2 hours20 minutes
Marynata sprawi, że mięso będzie miękkie i doda pikanterii. Pożyczyłem ten
35 kcal
10 minutes
Spróbuj niesamowitego kurczaka w marynacie. To arcydzieło przepisu!
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Klasyczne przepisy kulinarne
- Sosy
- Jajka
- Ryby i owoce morza
- Ser
- Owoce jagody
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Tłuszcze i oleje
- Czosnek
- Musztarda
- Z papryką
- Sól
- Ocet
- Dania z olejem roślinnym
- Sosy Klasyczne
- Czosnkowy sos
- Sosy do sałatek
- Sos serowy
- Sos musztardowy
- Jaja kurze
- Ryba z serem
- Z anchois
- Z twardego sera
- Z cytryn
- Przepisy bezmleczne