majonez na musztardzie z jajkiem

bardzo smaczny domowy majonez. Szybko i smacznie). Przydatne, bez chemikaliów!
łakomkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 2 g
tłuszcze 95 % 80 g
węglowodany 2 % 2 g
700 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Delikatnie rozbij jajko do miski blendera zanurzeniowego, aby żółtko pozostało nienaruszone. Dodaj sok z cytryny, cukier, sól, musztardę do jajka w misce. Teraz wlej rafinowany olej słonecznikowy do miski cienkim strumieniem. Żółtko powinno być całkowicie pokryte słonecznikiem olej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy wszystkie składniki zostaną umieszczone w misce, zanurz bezpośrednio na żółtku blender zanurzeniowy i natychmiast go włącz. Nie podnoś blendera, powinien opierać się o dno miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kiedy biała masa zacznie pojawiać się spod noży, musisz prowadzić blender na dnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy biała masa będzie większa niż połowa całej masy przyszłego sosu, lekko podnieś Blender, o 2-3 cm, jakby chwytając górne oleiste warstwy masy za pomocą blendera.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po 1-2 minutach cała masa powinna zgęstnieć i wybielić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś powstały sos do sosu lub słoika, przechowuj sos w lodówce do 2-3 dni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy