skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2:

Delikatnie rozbij jajko do miski blendera zanurzeniowego, aby żółtko pozostało nienaruszone. Dodaj sok z cytryny, cukier, sól, musztardę do jajka w misce. Teraz wlej rafinowany olej słonecznikowy do miski cienkim strumieniem. Żółtko powinno być całkowicie pokryte słonecznikiem olej.
Krok 3:

Gdy wszystkie składniki zostaną umieszczone w misce, zanurz bezpośrednio na żółtku blender zanurzeniowy i natychmiast go włącz. Nie podnoś blendera, powinien opierać się o dno miski.
Krok 4:

Kiedy biała masa zacznie pojawiać się spod noży, musisz prowadzić blender na dnie.
Krok 5:

Gdy biała masa będzie większa niż połowa całej masy przyszłego sosu, lekko podnieś Blender, o 2-3 cm, jakby chwytając górne oleiste warstwy masy za pomocą blendera.
Krok 6:

Po 1-2 minutach cała masa powinna zgęstnieć i wybielić.
Krok 7:

Przenieś powstały sos do sosu lub słoika, przechowuj sos w lodówce do 2-3 dni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g

