mielone nasiona Używane do produkcji pikantnych mieszanek stymulują wydzielanie śliny i przyczyniają się do normalizacji procesu trawienia. Nic dziwnego, że przyprawa jest powszechnie popularna. Przepisy na sosy musztardowe, które można przygotować w domu, to świetna opcja na pikantny dodatek do dań mięsnych, rybnych, zimnych przekąsek lub sałatek. Dla wielu miłośników pikantnych doznań kulinarnych smak głównych smakołyków nie zostanie w pełni ujawniony, chyba że na stole znajdzie się miska z pomarańczowo-żółtą mieszanką.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
musztarda | 417 | 5 | 40 | 10 |
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
sok z cytryny | 16 | 0.9 | 0 | 3 |
miód | 400 | 0.8 | 0 | 81.5 |
oliwa z oliwek | 913 | 0 | 99.8 | 0 |
aby przygotować najprostszy SOS, oprócz głównego składnika, możesz potrzebować tylko majonezu, cukru i wody. Jednocześnie należy jednak przestrzegać kolejności i technologii mieszania produktów. Aby stworzyć bardziej złożone kompozycje smakowe, możesz potrzebować śmietany, bulionu, oleju, jajek, ziół, soku z cytryny, miodu, korzenia imbiru, przypraw - soli i pieprzu. W zależności od wybranego przepisu i osobistych preferencji sos może być mniej lub bardziej pikantny, słodkawy lub z wyraźną kwaskowatością.