skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić domową musztardę w proszku, weź prosty zestaw produktów - sam proszek musztardowy, solankę ogórkową lub marynatę i bezsmakowy olej słonecznikowy. Solanka ogórkowa jako rozcieńczalnik musztardy nie jest wybierana przez kucharzy przypadkowo - w końcu zawiera już wszystkie niezbędne dodatki smakowe: kwas, sól i cukier, jest to gotowe rozwiązanie do rozcieńczenia gorczycy.
Krok 2:
Zwykle lekko podgrzewam solankę ogórkową - więc fermentacja pójdzie znacznie szybciej, a musztarda będzie gotowa szybciej (nawiasem mówiąc, możesz użyć dowolnej solanki: pomidor, kapusta, marynata z różnych-będzie różnica w aromatyczności powstałego sosu musztardowego i tylko).
Krok 3:
Weź mały, szczelnie zamykany słoik - wolę gotować musztardę w małych porcjach, ale zawsze mieć świeżą, chociaż jest dobrze przechowywana w lodówce przez ponad miesiąc.
Krok 4:
Wlej proszek musztardowy do suchego słoika.
Krok 5:
Następnie wlej podgrzaną solankę - można ją szybko podgrzać w kuchence mikrofalowej w tej samej szklance przez minutę w trybie podgrzewania. Dokładnie wymieszaj proszek z solanką, aby nie pozostały suche grudki.
Krok 6:
Wlej tam łyżkę oleju słonecznikowego i ponownie wymieszaj musztardę, aż stanie się elastyczna - nabierze konsystencji przyjemnej gęstej i płynnej śmietany (około 10%), bardzo przyjemnego koloru i gęstości. Pozostaw szczelnie zamknięty słoik musztardy w warunkach pokojowych, aby przyspieszyć fermentację przez jeden dzień lub do wieczora, jeśli robisz to rano.
Krok 7:
Następnie włóż słoik do lodówki, jest doskonale przechowywany w lodówce przez ponad miesiąc. Podawaj musztardę do dań mięsnych, gotuj na jej podstawie pyszne sosy i marynaty.
musztarda w proszku-produkt nie jest drogi, ale bardzo przydatny, jest słusznie doceniany w dzisiejszych czasach - musztarda jest z powodzeniem stosowana nie tylko w kuchni, ale także w medycynie, ostatnio także w kosmetologii - w programach odchudzających z powodzeniem stosuje się okłady musztardowe do walki z cellulitem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g
- Musztarda w proszku - 378 kcal/100g