musztarda w proszku na solance z olejem słonecznikowym

Domowa musztarda na ogórkowej solance to najłatwiejszy sposób. Musztarda to pierwotnie rosyjski sos, który od dawna był podawany w Rosji do galaretek i galaretek, nawet na królewskim stole. Użyj gotowej musztardy do przygotowania marynat i sosów.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 14 g
tłuszcze 21 % 7 g
węglowodany 36 % 12 g
164 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 D 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić domową musztardę w proszku, weź prosty zestaw produktów - sam proszek musztardowy, solankę ogórkową lub marynatę i bezsmakowy olej słonecznikowy. Solanka ogórkowa jako rozcieńczalnik musztardy nie jest wybierana przez kucharzy przypadkowo - w końcu zawiera już wszystkie niezbędne dodatki smakowe: kwas, sól i cukier, jest to gotowe rozwiązanie do rozcieńczenia gorczycy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zwykle lekko podgrzewam solankę ogórkową - więc fermentacja pójdzie znacznie szybciej, a musztarda będzie gotowa szybciej (nawiasem mówiąc, możesz użyć dowolnej solanki: pomidor, kapusta, marynata z różnych-będzie różnica w aromatyczności powstałego sosu musztardowego i tylko).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź mały, szczelnie zamykany słoik - wolę gotować musztardę w małych porcjach, ale zawsze mieć świeżą, chociaż jest dobrze przechowywana w lodówce przez ponad miesiąc.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej proszek musztardowy do suchego słoika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej podgrzaną solankę - można ją szybko podgrzać w kuchence mikrofalowej w tej samej szklance przez minutę w trybie podgrzewania. Dokładnie wymieszaj proszek z solanką, aby nie pozostały suche grudki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej tam łyżkę oleju słonecznikowego i ponownie wymieszaj musztardę, aż stanie się elastyczna - nabierze konsystencji przyjemnej gęstej i płynnej śmietany (około 10%), bardzo przyjemnego koloru i gęstości. Pozostaw szczelnie zamknięty słoik musztardy w warunkach pokojowych, aby przyspieszyć fermentację przez jeden dzień lub do wieczora, jeśli robisz to rano.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie włóż słoik do lodówki, jest doskonale przechowywany w lodówce przez ponad miesiąc. Podawaj musztardę do dań mięsnych, gotuj na jej podstawie pyszne sosy i marynaty.

musztarda w proszku-produkt nie jest drogi, ale bardzo przydatny, jest słusznie doceniany w dzisiejszych czasach - musztarda jest z powodzeniem stosowana nie tylko w kuchni, ale także w medycynie, ostatnio także w kosmetologii - w programach odchudzających z powodzeniem stosuje się okłady musztardowe do walki z cellulitem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g
  • Musztarda w proszku - 378   kcal/100g

Podobne przepisy