skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dobrze umyj marchewki, w razie potrzeby posiekaj, aby zmieściły się na patelni. Zalej zimną wodą, zagotuj i gotuj do miękkości przez 20-30 minut, w zależności od wielkości. Nieobrane rośliny okopowe lepiej zachowują kolor po ugotowaniu. Gotowość można sprawdzić widelcem lub długim szpikulcem - jeśli łatwo przechodzi do środka warzywa, jest gotowe.
Krok 2:
Obierz gotowe marchewki. Aby ułatwić czyszczenie, lepiej gotować marchewki w dużych kawałkach lub w całości.
Krok 3:
Zmiel na puree. Możesz to zrobić za pomocą blendera, takiego jak zanurzenie, w misce lub zetrzeć na najmniejszej tarce. Nie możesz czekać na całkowite ochłodzenie. Ponadto po zmieleniu można dodatkowo przetrzeć masę przez sito-zajmie to trochę czasu, ale pozwoli uzyskać idealnie jednorodną konsystencję.
Krok 4:
W przypadku syropu zalej cukier wodą. Możesz używać zarówno zimnego, jak i gorącego, ale cukier rozpuszcza się szybciej w tym ostatnim. Aby ułatwić przygotowanie syropu, lepiej wziąć drobny cukier.
Krok 5:
Na dużym ogniu, intensywnie mieszając, całkowicie rozpuść cukier, aby syrop był klarowny. Po rozpuszczeniu syrop nie będzie przeszkadzał. na umiarkowanym ogniu gotuj przez 3-5 minut po ugotowaniu, usuwając pianę. Nie dopuścić do silnego wrzenia, w przeciwnym razie syrop bardzo się podniesie i może wylać się na piec.
Krok 6:
Dodaj wrzący syrop do puree, dodaj kwas cytrynowy i wróć dżem do pieca.Kwas cytrynowy zrównoważy smak i zapobiegnie kandyzowaniu dżemu. W gotowanym syropie puree po wymieszaniu szybko stanie się jednorodne
Krok 7:
Na umiarkowanym ogniu gotuj dżem przez kolejne 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania można dodać do smaku: wanilinę, imbir, cynamon, kardamon lub gałkę muszkatołową. Jeśli chcesz, możesz połączyć kilka przypraw jednocześnie.
gotowy dżem wlewa się do wysterylizowanych słoików i zamyka gotowanymi pokrywkami.
z tej ilości produktów uzyskuje się około 1,3 litra umiarkowanie gęstego dżemu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g