powidło marchewkowe

Tani, piękny dżem o ciekawym i jasnym smaku. Jasnopomarańczowy dżem marchewkowy to świetna opcja budżetowa na deser na herbatę, dodatek do naleśników, kanapek, nadzienia do ciast lub innych słodkich wypieków.
Tatiana EAOAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 47 g
190 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dobrze umyj marchewki, w razie potrzeby posiekaj, aby zmieściły się na patelni. Zalej zimną wodą, zagotuj i gotuj do miękkości przez 20-30 minut, w zależności od wielkości. Nieobrane rośliny okopowe lepiej zachowują kolor po ugotowaniu. Gotowość można sprawdzić widelcem lub długim szpikulcem - jeśli łatwo przechodzi do środka warzywa, jest gotowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz gotowe marchewki. Aby ułatwić czyszczenie, lepiej gotować marchewki w dużych kawałkach lub w całości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel na puree. Możesz to zrobić za pomocą blendera, takiego jak zanurzenie, w misce lub zetrzeć na najmniejszej tarce. Nie możesz czekać na całkowite ochłodzenie. Ponadto po zmieleniu można dodatkowo przetrzeć masę przez sito-zajmie to trochę czasu, ale pozwoli uzyskać idealnie jednorodną konsystencję.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W przypadku syropu zalej cukier wodą. Możesz używać zarówno zimnego, jak i gorącego, ale cukier rozpuszcza się szybciej w tym ostatnim. Aby ułatwić przygotowanie syropu, lepiej wziąć drobny cukier.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na dużym ogniu, intensywnie mieszając, całkowicie rozpuść cukier, aby syrop był klarowny. Po rozpuszczeniu syrop nie będzie przeszkadzał. na umiarkowanym ogniu gotuj przez 3-5 minut po ugotowaniu, usuwając pianę. Nie dopuścić do silnego wrzenia, w przeciwnym razie syrop bardzo się podniesie i może wylać się na piec.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj wrzący syrop do puree, dodaj kwas cytrynowy i wróć dżem do pieca.Kwas cytrynowy zrównoważy smak i zapobiegnie kandyzowaniu dżemu. W gotowanym syropie puree po wymieszaniu szybko stanie się jednorodne

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na umiarkowanym ogniu gotuj dżem przez kolejne 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania można dodać do smaku: wanilinę, imbir, cynamon, kardamon lub gałkę muszkatołową. Jeśli chcesz, możesz połączyć kilka przypraw jednocześnie.

gotowy dżem wlewa się do wysterylizowanych słoików i zamyka gotowanymi pokrywkami.

z tej ilości produktów uzyskuje się około 1,3 litra umiarkowanie gęstego dżemu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy