czereśnie w sosie balsamicznym z miodem

Oryginalny kęs wiśni na zimę. Ten przepis jest przydatny dla tych, którzy bardzo lubią wiśnie, ale po prostu mają dość jedzenia. Możesz użyć przepisu na konserwowanie tej jagody. Zrób to sam, przygotowując wykwintną przekąskę.
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 73 % 16 g
78 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Pierwszy raz gotowałem z cukrem, ale dla osób, które nie używają cukru, zrobiłem to z miodem i bardzo mi się podobało.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj czereśnie, osusz i usuń pestki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ostrożnie pokrój ostrym nożem na połówki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oto takie mięsiste i soczyste piękno

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W przygotowanych i wysterylizowanych słoikach (250 ml) rozprowadź przyprawy. (Za pierwszym razem przesadziłem z cynamonem i Laurem, więc ilość w przepisie jest zmniejszona). Ale możesz umieścić według własnego gustu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż połówki wiśni w słoikach

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni połącz wodę, ocet balsamiczny, sól i miód (lub cukier). Doprowadź marynatę do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Zalej czereśnie gorącą marynatą, aby całkowicie pokryć jagody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść serwetkę na dnie szerokiego garnka z gorącą wodą. Upewnij się, że temperatura wody w garnku odpowiada temperaturze puszki przedmiotu obrabianego, w przeciwnym razie puszka może pęknąć. Zanurz słoik w wodzie "na ramionach" i przykryj pokrywką. Doprowadzić wodę do wrzenia i wysterylizować obrabiany przedmiot przy cichym gotowaniu przez 5-8 minut. Wyjmij i zakręć pokrywki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odwróć słoiki, przykryj ciepłym kocem i pozostaw do ostygnięcia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Marynowane wiśnie podawać z serami, pasztetami i daniami mięsnymi.

poznaj sekret przygotowania oryginalnego kęsa wiśni na przyszłość. Czereśnie to słodka jagoda, więc podczas przygotowywania preparatów na zimę będziesz potrzebować bardzo mało cukru (cukier można zastąpić miodem). Czereśnie dojrzewają wczesnym latem, czas zbiorów tej cudownej jagody trwa tylko kilka tygodni. Dlatego teraz Przeczytaj i zapisz w zakładkach porady, jak zrobić półfabrykat z wiśni marynowanych na zimę. Czereśnie uzyskuje się z cierpką nutą i słodko-kwaśnym smakiem. Za bogaty sos można wykorzystać do przygotowania marynaty do szaszłyków z kurczaka lub indyka. Takie pachnące jagody sprawią, że smak każdego mięsa będzie znacznie jaśniejszy i bardziej pikantny. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Czereśnia - 50   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy