ciasto parzone na wodzie z jajkiem do gotowania

Miękkie, Delikatne, dobrze rzeźbiące-uniwersalne ciasto! Ulubione pierogi i pierogi będą teraz gotować jeszcze łatwiej - ciasto parzone okazuje się bardzo giętkie, dobrze się zwija i nie rozpada się podczas gotowania. Spróbuj go ugotować, a nie będziesz już chciał mieć do czynienia z innym ciastem!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 75 % 36 g
216 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty do przygotowania ciasta. Lepiej jest wziąć olej bez zapachu, aby jego smak nie był odczuwalny w gotowych produktach. Podano przybliżoną ilość mąki, może odejść mniej lub więcej, zależy to od jakości i wilgotności mąki. Zagotuj wodę tuż przed dodaniem do ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wsyp dwie szklanki mąki do głębokiej miski. Dodaj dobrą szczyptę soli, wymieszaj. Wlej olej roślinny, wymieszaj widelcem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj wodę. Wlej wrzącą wodę do szklanki i natychmiast zacznij wlewać ją do mąki, aktywnie mieszając widelcem. Nie trzeba od razu wyrabiać ciasta na gładko, wystarczy wymieszać mąkę z wodą i to wszystko. Pozostaw powstałą masę do ostygnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy ciasto jest ciepłe, Dodaj do niego jajko. Zacznij mieszać najpierw widelcem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    A potem rękami. W trakcie ugniatania dodaj mąkę w razie potrzeby. Ciasto jest najpierw lepkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Kontynuuj ugniatanie, uzyskując gładkie i jednorodne ciasto. Kiedy tak się stanie, Zbierz go w kulkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż ciasto do torby lub zawiń w folię spożywczą. Pozostaw na 20-30 minut. W tym czasie w teście rozwinie się gluten, który uczyni go elastycznym. A ze względu na wrzącą wodę stanie się to jeszcze szybciej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie rozłóż ciasto na powierzchni roboczej i pracuj z nim tak, jak podczas normalnego gotowania pierogów lub pierogów. Od razu zauważysz, jak miękkie i giętkie jest. Produkty z ciasta parzonego gotuje się jak zwykle-wrzuca do wrzącej wody, doprowadza do wrzenia, po wynurzeniu gotuje się przez 3 minuty.

bardzo podobało mi się to ciasto parzone, nie tylko łatwe w obróbce, ale także smaczne - po ugotowaniu pierogi były miękkie i nie rozpadły się.
mąki Zajęło mi tylko około trzech szklanek.
ciasto zrobiło około 50 sztuk dużych pierogów.
gotowe ciasto można przechowywać przez dwa dni w lodówce. A następnie zamrozić. Po rozmrożeniu ciasto nie traci swoich właściwości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy