skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty do przygotowania ciasta. Lepiej jest wziąć olej bez zapachu, aby jego smak nie był odczuwalny w gotowych produktach. Podano przybliżoną ilość mąki, może odejść mniej lub więcej, zależy to od jakości i wilgotności mąki. Zagotuj wodę tuż przed dodaniem do ciasta.
Krok 2:
Wsyp dwie szklanki mąki do głębokiej miski. Dodaj dobrą szczyptę soli, wymieszaj. Wlej olej roślinny, wymieszaj widelcem.
Krok 3:
Zagotuj wodę. Wlej wrzącą wodę do szklanki i natychmiast zacznij wlewać ją do mąki, aktywnie mieszając widelcem. Nie trzeba od razu wyrabiać ciasta na gładko, wystarczy wymieszać mąkę z wodą i to wszystko. Pozostaw powstałą masę do ostygnięcia.
Krok 4:
Gdy ciasto jest ciepłe, Dodaj do niego jajko. Zacznij mieszać najpierw widelcem.
Krok 5:
A potem rękami. W trakcie ugniatania dodaj mąkę w razie potrzeby. Ciasto jest najpierw lepkie.
Krok 6:
Rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej. Kontynuuj ugniatanie, uzyskując gładkie i jednorodne ciasto. Kiedy tak się stanie, Zbierz go w kulkę.
Krok 7:
Włóż ciasto do torby lub zawiń w folię spożywczą. Pozostaw na 20-30 minut. W tym czasie w teście rozwinie się gluten, który uczyni go elastycznym. A ze względu na wrzącą wodę stanie się to jeszcze szybciej.
Krok 8:
Następnie rozłóż ciasto na powierzchni roboczej i pracuj z nim tak, jak podczas normalnego gotowania pierogów lub pierogów. Od razu zauważysz, jak miękkie i giętkie jest. Produkty z ciasta parzonego gotuje się jak zwykle-wrzuca do wrzącej wody, doprowadza do wrzenia, po wynurzeniu gotuje się przez 3 minuty.
bardzo podobało mi się to ciasto parzone, nie tylko łatwe w obróbce, ale także smaczne - po ugotowaniu pierogi były miękkie i nie rozpadły się.
mąki Zajęło mi tylko około trzech szklanek.
ciasto zrobiło około 50 sztuk dużych pierogów.
gotowe ciasto można przechowywać przez dwa dni w lodówce. A następnie zamrozić. Po rozmrożeniu ciasto nie traci swoich właściwości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g