domowy majonez z cytryną i musztardą w blenderze

zwykłych produktów, bardzo proste, szybkie i łatwe! Domowy majonez z cytryną i musztardą według tego przepisu jest uzyskiwany przez wszystkich i zawsze. Najważniejsze jest, aby mieć pod ręką blender zanurzeniowy i postępować zgodnie z instrukcjami. Niesamowicie smaczny, gęsty, całkowicie naturalny-takiego majonezu nie kupisz w sklepie!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 2 g
tłuszcze 95 % 78 g
węglowodany 2 % 2 g
696 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowy majonez z cytryną i musztardą w blenderze? Przygotuj jedzenie. Lepiej wybrać rafinowany, bezwonny olej, to samo dotyczy oliwy. Nierafinowany olej może nadać sosowi gorycz, nie każdemu przypadnie do gustu. Jajko musi być bardzo świeże. Ponieważ jest używany na surowo, weź produkt tylko zaufanego producenta. Lepiej jest wziąć musztardę niezbyt ostrą, niech będzie po prostu smaczna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj jajko detergentem, osusz serwetką. Rozbij go na osobną miskę. Staraj się zachować całe żółtko, to ważne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj cytrynę, osusz, odetnij mały kawałek. Wyciśnij z niego sok. Ilość soku z cytryny wskazałem na mój smak. Autor pierwotnego przepisu wziął sok z połowy cytryny. Zobacz i wybierz sam.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź wysoką szklankę z blendera. Zwróć uwagę na kolejność zakładek produktów, to też ma znaczenie. Najpierw wlej do niego olej roślinny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól, cukier i sok z cytryny. Ilość soli jest również podana do mojego gustu. Możesz zwiększyć jego ilość. Połóż łyżkę musztardy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz najważniejsza rzecz. Ostrożnie wlej jajko do szklanki, uważając, aby nie uszkodzić żółtka. To ważne!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź blender zanurzeniowy i zanurz go w szklance składników. & quot; Spódnica & quot; dysze przykryj żółtko i dociśnij do dna. Rozpocznij ubijanie, przesuwając Blender od góry do dołu szklanki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Masa natychmiast zacznie gęstnieć i rozjaśniać się, dosłownie zamieniając się w sos na twoich oczach. Cały proces trwał minutę czasu. Spróbuj majonezu, w razie potrzeby dodaj niezbędne składniki (sól, cukier, sok z cytryny) i jeszcze trochę ubij.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Majonez okazał się całkowicie jednorodny, stabilny, o pięknym żółtawym kolorze. Smakuje bardzo podobnie do klasycznego prowansalu. Z tej liczby produktów uzyskano 300 ml sosu. Gotowy majonez lepiej przenieść do szklanego pojemnika i przechowywać w lodówce nie dłużej niż 4-5 dni.

to był najlepszy majonez, jaki zrobiłem! Teraz chcę eksperymentować, dodając różne rodzaje oleju, musztardy i jajek (planuję zrobić z przepiórką). Cóż, bardzo smaczne i proste!

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy