skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zakwas z mąki żytniej w domu? Do przygotowania zakwasu potrzebujemy tylko dwóch składników-mąki żytniej i wody. Będziemy go gotować przez pięć dni.
Krok 2:
Dzień 1. Konieczne jest zmieszanie 150 gramów wody i 100 gramów mąki do stanu gęstej śmietany. Woda powinna być trochę ciepła. Pojemnik na zakwas wybierz szklany lub plastikowy, duży rozmiar, ponieważ będzie rosnąć.
Krok 3:
Przykryj naczynia folią spożywczą, a następnie ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu. Po prostu nie umieszczaj w pobliżu urządzeń grzewczych — zakwas zacznie rosnąć zbyt szybko i może się zepsuć. Zwykle robię to w piekarniku, zimnym! Dobrze sprawdza się również szafka kuchenna.
Krok 4:
Dzień 2. Po 24 godzinach wyjmujemy zakwas. Trochę urosła i była lekko popękana. Pojawił się zapach fermentacji.
Krok 5:
Dodaj 100 gramów wody, dobrze wymieszaj. Wlej 100 gramów mąki, mieszaj, aż znikną grudki. Ten proces nazywa się "karmieniem" zakwasu. Ponownie przykryj folią, ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu.
Krok 6:
Dzień 3. Wyjmujemy zakwas, wlewamy 150 gramów wody, mieszamy, wlewamy 100 gramów mąki, mieszamy, przykrywamy, umieszczamy w ciepłym miejscu. Zdarzają się przypadki, że zakwas rośnie zbyt mocno i nie ma już wystarczającej ilości używanych naczyń. Jeśli tak się stało, Usuń połowę zakwasu i nakarm go połową porcji mąki i wody. Lub Przenieś do jeszcze większego pojemnika.
Krok 7:
Dzień 4. Zobacz, jak aktywnie zachowuje się zakwas czwartego dnia! Pojawiło się wiele bąbelków, a zapach stał się jaśniejszy.
Krok 8:
Ponownie wlej 100 gramów wody, wymieszaj, wlej 100 gramów mąki, wymieszaj, przykryj folią, ręcznikiem, umieść w ciepłym miejscu.
Krok 9:
Dzień 5. Zakwas jest gotowy! Jest bardzo dorosła, ma kwaśny zapach drożdży. Można już na nim upiec chleb.
Krok 10:
Połowę zakwasu włożyłem do słoika i włożyłem do lodówki, na pozostałym upiekłem chleb.
gotowy zakwas, pod warunkiem prawidłowego przechowywania i karmienia, może trwać wiecznie. Tak właśnie robiły nasze babcie w czasach starożytnych. Zakwas był przenoszony z rodu do rodu.
aby nakarmić zakwas, wyjmij go z lodówki, poczekaj, aż się rozgrzeje, wlej wodę, wymieszaj, dodaj mąkę, wymieszaj. Pozostaw w ciepłym miejscu na 24 godziny. Po upływie czasu ponownie włóż sfermentowany zakwas do lodówki. Musisz to robić raz w tygodniu.
przed pieczeniem chleba wyjmij zakwas z lodówki na 24 godziny, nakarm go, możesz upiec chleb w ciągu jednego dnia.
jeśli twój zakwas jest bardzo młody, chleb może nie wyrosnąć na nim dobrze. W takim przypadku dodaj trochę drożdży.
mocny, Stary zakwas, nie wymaga dodawania drożdży.
zdarza się, że drugiego lub trzeciego dnia zakwas psuje się i pleśnieje. Należy go wyrzucić i rozpocząć proces od nowa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g