energiczna musztarda po ukraińsku z proszku

Moja Ukraińska babcia nauczyła mnie gotować energiczną musztardę. Kto próbował mojej musztardy, zapamiętał ją na zawsze! Musisz tylko kupić dobry proszek musztardowy. A reszta jest prosta!
NatusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 27 g
tłuszcze 10 % 8 g
węglowodany 57 % 47 g
365 kcal
IG: 49 / 0 / 51

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Więc: weź proszek musztardowy, dodaj sól i cukier. (Im więcej cukru, tym mocniejsza będzie musztarda!) Ale nie przesadzaj!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij musztardę wrzącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj. Masa nie powinna być gęsta i niezbyt płynna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś masę do słoika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Owijamy słoik ręcznikiem lub wkładamy go do rękawicy. I kładziemy go na noc na baterii lub na podgrzewanym wieszaku na ręczniki. Rano wkładamy do lodówki. Czekamy jeszcze dwa dni. Ogólnie rzecz biorąc, im dłużej musztarda jest podawana, tym bardziej będzie energiczna. Ale potem jemy naszą musztardę z mięsem, galaretką, kiełbasą i wolimy ją z salą!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Musztarda w proszku - 378   kcal/100g

Podobne przepisy