często spożywane są całe plasterki tej rośliny warzywnej bez poddawania ich obróbce cieplnej. Ale nawet zwykła uczta wydaje się znacznie bardziej interesująca, jeśli zostanie uzupełniona pikantnym sosem. Klasyczny, kwaśny, z koncentratem pomidorowym i bulionem mięsnym, chlebowy, serowy-każdy pomysł jest niezwykły. Przepisy na sosy czosnkowe są niezastąpione - można je podawać do dań mięsnych, rybnych, warzywnych, przekąsek. Płynna przyprawa może działać jako pasta do chleba lub może być używana do marynowania potraw.
Pięć najszybszych przepisów:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
marynata do wędzenia makreli | 5 min | 8 | +40 |
marynata do grilla | 5 min | 219 | +66 |
sos cezara z anchois | 5 min | 616 | +105 |
klasyczny sos blue cheese | 5 min | 241 | +98 |
sos pesto z pistacjami | 5 min | 635 | +58 |
zapisując kilka prostych pomysłów w książce kucharskiej, wykwalifikowany kucharz zawsze będzie w stanie sprawić, by oryginalne nuty kontrastowały w zespole smakowym. Jednocześnie prawie każda kombinacja odniesie sukces. Podobnie jak w przypadku innych sosów, ta kategoria ma również swoje niuanse. Na przykład ważne jest, aby wiedzieć, że w wyniku obróbki cieplnej czosnek może szybko stracić nie tylko smak, ale także korzystne właściwości.