marynata MIODOWA na occie balsamicznym dla kurczaka

Chcesz zrobić pysznego kurczaka? Ta marynata ci pomoże! Uwielbiam marynaty do mięsa z miodem i octem balsamicznym. A przyprawy sprawią, że mięso będzie bardzo aromatyczne. Jeśli lubisz marynaty bardziej kwaśne, możesz rozcieńczyć ocet balsamiczny winem w proporcjach 1: 1. W rezultacie marynata wystarczy do ugotowania jednego średniej wielkości kurczaka.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 5 % 3 g
węglowodany 91 % 51 g
283 kcal
IG: 16 / 0 / 84

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

1. Wlej miód do miski, dodaj do niego ocet balsamiczny.
2. Dodaj musztardę do miodu i octu.
3. Obierz czosnek, wyciśnij przez prasę(lub możesz drobno posiekać).
4. Umieść oregano, bazylię i posiekany czosnek w misce z resztą składników.
5. Dodaj sól i pieprz do smaku, wszystko dokładnie wymieszaj. Konieczne jest rozpuszczenie miodu.

marynata jest gotowa i możesz posmarować nią kurczaka. Dobrze jest pozostawić mięso do marynowania przez kilka godzin, ale możesz je ugotować od razu.

miłego gotowania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy