Szafran jest bardzo popularny na Bliskim Wschodzie (nie jest to zaskakujące, ponieważ żadne orientalne danie nie jest kompletne bez przypraw i przypraw), a także w południowej Europie.
Dania szafranowe
mają piękny kolor, dlatego dodaje się go do wegetariańskich, klarownych zup i
dania z ryżu
. I oczywiście, jeśli gotujemy mięso w domu lub
dania rybne
, nie możemy obejść się bez przypraw i przypraw, w tym szafranu.
przepisy z szafranem
istnieją w wielu miastach i krajach. Na przykład w słynnym uchu po marsylsku (
kuchnia francuska
) do gotowania ryb używa się szafranu. W Szwecji do barwienia używa się szafranu w produktach z ciasta. Idealnie komponują się z szafranem
szparagi
i
pomidory
. W niektórych krajach jest dodawany do herbaty i kawy.
ze względu na subtelny aromat szafranu i jego zdolność do barwienia naczynia na złoty kolor, możemy go również znaleźć w wyrobach cukierniczych (ciastka, ciasta, bułki, babeczki, Rum baby, śmietana, lody, Marmolada, śmietana), w uchu, w gotowanych i nadziewanych rybach.
wielu producentów zabarwia nimi niektóre rodzaje serów,
masło
, a także nadają im smak napojom bezalkoholowym i likierom.
ale musisz pamiętać, że przesadzając z szafranem, zrujnujesz swoje danie, ponieważ będzie gorzkie. W gorącym naczyniu szafran należy dodać tuż przed końcem gotowania potrawy, a w
ciasto
dodaj go podczas ugniatania.
smakosze używają szafranu, smażąc jego żyły na małym ogniu i na suchej patelni. Po żyle zmielić na proszek i rozpuścić w ciepłym mleku lub wodzie.
Dodaj tylko małą szczyptę szafranu do swojego dania, a zacznie świecić złotym kolorem i będzie wabić osobliwym zapachem.
256 kcal
2 hours30 minutes
Spróbuj tego szlachetnego dania - to cię podbije! Pilaw w chlebie pita-duma
156 kcal
40 minutes
Słynne włoskie danie zachwyci cię każdego dnia! Risotto to jedna z najczęstszych
248 kcal
3 hours45 minutes
Wykwintna kolacja dla dwojga - udka z kaczki w sosie pomarańczowym. Gotuj!
319 kcal
8 hours
Lubisz kuchnię arabską? Przygotuj hummus w tortilli Pete ' a i ciesz się!
211 kcal
2 hours
Podtrzymajmy domowe tradycje formowania pierogów! Zawsze rzeźbienie pierogów
329 kcal
2 hours30 minutes
Zaskoczy Cię smak pikantno-słonych bułek warstwowych! Shor gogal w tłumaczeniu
335 kcal
45 minutes
Gruziński sos sprawi, że każde danie będzie wyjątkowe! SOS baze doskonale
170 kcal
40 minutes
Hiszpańska paella to pyszny i szybki obiad w 40 minut. Po zrobieniu raz paelli
294 kcal
6 hours30 minutes
Tradycyjne wypieki według sprawdzonej starej receptury. Wielkanocne ciasto babci
148 kcal
1 hour
Pyszny gulasz warzywny jako dodatek i jako samodzielne danie! nieistniejący
119 kcal
1 hour15 minutes
Interesujesz się kuchnią hiszpańską? W takim razie ten przepis jest dla ciebie!
328 kcal
1 hour25 minutes
Zdrowsza opcja świątecznych wypieków! Ciasta bez drożdży na Wielkanoc są godną
260 kcal
35 minutes
Delikatna wieprzowina w kremowym sosie o wspaniałym pikantnym smaku. Smacznie.
391 kcal
3 hours40 minutes
Pyszne, oryginalne, pachnące, z prostych produktów! Baklava Azerbejdżańska nie
145 kcal
8 hours
Słynne legendarne danie indyjskie! Gotuj-nie przegapisz!
365 kcal
3 hours
Ugotuj kaczkę z ryżem-ciekawa odmiana zaskoczy gości. Zwykle kaczkę piecze się z
64 kcal
2 hours
Wołowina i jajko? A dlaczego nie - w końcu jest tak pyszny!
134 kcal
3 days
Domowa solona ryba do ulubionych kanapek. Lucy autor przepisu
161 kcal
1 hour
Spróbuj zrobić własny słynny francuski przysmak! Widziałem w supermarkecie
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Świąteczny stół
- Kuchnia narodowa
- Sałatki
- Drugie danie
- Mięso i produkty mięsne
- Warzywa
- Jagody
- Kasze i produkty zbożowe
- Wypieki
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Tłuszcze i oleje
- Inne
- Chleb pszenny
- Czosnek
- Sól
- Przyprawy suche
- Szafran
- Masło
- Bulion
- Kuchnia kaukaska
- Kuchnia azjatycka
- Duszenie
- Pilaw
- Drugie z mięsa
- Z wołowiny
- Z cebula
- Z rodzynek
- Z suszonych moreli
- Żurawina
- Bez jajek
- Z ryżu