żabie udka w białym winie

Spróbuj zrobić własny słynny francuski przysmak! Widziałem w supermarkecie opakowanie mrożonych żabich udek i chciałem je wypróbować. I znaleziono odpowiedni przepis-chciałem je ugotować dokładnie tak, jak gotują we Francji. Okazało się pyszne - bardzo delikatne mięso. Proponuję spróbować tego niezwykłego dania.
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 11 g
tłuszcze 13 % 4 g
węglowodany 53 % 17 g
161 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
marynujemy łapki:

1. Złóż żabie udka do miski, dodaj sól i pieprz.
2. Dodaj tymianek, szafran, czosnek.
3. Skrop sokiem z cytryny.
4. Napełnij białym winem.
5. Wymieszaj wszystko i pozostaw nogi w marynacie na 30-40 minut.

teraz przygotuj łapy:

6. Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek.
7. Zwiń nogi w mące kukurydzianej i włóż do oleju do smażenia.
8. Smaż nogi z obu stron, aż będą apetyczne na złoty kolor.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal / 100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Żabie łapki - 73   kcal/100g

Podobne przepisy