a kto by pomyślał, że tak trudno jest dobrze go ugotować. Nazwa jest tłumaczona na język rosyjski jako "risinka". Rzeczywiście, podstawą dania jest odpowiednio dobrany ryż. Najlepsze odmiany: Vialone Nano, Carnarolli i Arborio. Wyróżnia je wysoka zawartość skrobi i zdolność do dobrego zachowania kształtu. Takie " ryż " idealnie pomieści aromaty i przekaże niesamowitą harmonię wszystkich składników. Kolejnym sekretem jest zakładka komponentów. Ryż powinien konsekwentnie i całkowicie wchłonąć wszystkie płyny: oliwę z oliwek, wino, bulion. Ale jednocześnie pozostać "al dente" - z wyraźnie solidnym rdzeniem.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
ryż | 344 | 6.7 | 0.7 | 78.9 |
oliwa z oliwek | 913 | 0 | 99.8 | 0 |
wino białe | 78 | 0.2 | 0 | 5 |
cebula | 41 | 1.4 | 0 | 10.4 |
masło | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
Ważne jest, aby pamiętać, że risotto jest nastrojowe i nie wybacza nieuwagi. Musi być stale mieszany, nie odchodząc od pieca na minutę. Nie przykrywaj naczyń pokrywką. W żadnym wypadku nie można przegapić momentu, w którym gotowanie musi zostać zakończone, dopóki wykwintne danie nie zamieni się w banalną owsiankę. Piękno prawdziwego risotto polega na tym, że można do niego dodać prawie wszystko: różne rodzaje mięsa, owoce morza, warzywa, grzyby. A każda opcja będzie ozdobą stołu i ucztą gastronomiczną.