skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obierz cebulę i czosnek, umyj, drobno posiekaj.
Krok 2:
Na głębokiej dużej patelni rozgrzej 5 łyżek. l olej roślinny, smaż cebulę do przezroczystości, dodaj czosnek.
Krok 3:
Smażyć na złoty kolor na małym ogniu, mieszając.
Krok 4:
Pokrój filet z kurczaka w cienkie paski.
Krok 5:
Rozłóż na patelni, lekko usmaż .
Krok 6:
Wyjmujemy mieszankę mrożonych warzyw z zamrażarki. Najbardziej podoba mi się to danie z mieszanką meksykańską: papryka, marchew, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, seler, cebula. Możesz wziąć inne opcje mieszanek warzywnych.
Krok 7:
Rozłóż mrożone warzywa na kurczaku, wymieszaj, smaż przez 5 minut.
Krok 8:
Podczas smażenia warzyw myjemy ryż, wrzucamy do durszlaka, pozwalamy spłynąć wodzie i wlewamy na patelnię do kurczaka i warzyw. Mieszać. Lepiej jest wziąć ryż okrągły, nie przetworzony parą. Sól (wkładam 1 łyżeczkę. bez zjeżdżalni), pieprz, dodaj szczyptę bazylii, majeranku, oregano. Możesz wziąć mieszankę włoskich ziół, ale moja rodzina nie lubi rozmarynu, który jest tutaj obecny i używam tylko takich przypraw.
Krok 9:
Napełnij 2 szklankami gorącej wody lub bulionu. Zamknij patelnię pokrywką, zmniejsz ogień. Dusić do ugotowania ryżu, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby posolić.
Krok 10:
Do pełnego ugotowania ryżu wystarcza mi 15-20 minut. gdy ryż jest gotowy, można posypać startym twardym serem, wymieszać. Gotowe danie można posypać serem już podczas serwowania. Moja rodzina woli risotto z kurczakiem i warzywami bez sera. W kuchni włoskiej jest taka opcja.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g
- Meksykańska mieszanka mrożona - 72 kcal/100g