skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczne risotto z kurczakiem i grzybami? Przygotuj jedzenie. Ryż potrzebuje specjalnego risotto-Arborio lub innego odpowiedniego do tego dania. Z kurczaka-filet z kurczaka, możesz wziąć dowolną część kurczaka bez kości. Z grzybów pieczarki można zastąpić dowolnymi, ale trzymaj się ich czasu gotowania. Mój bulion z kurczaka można (ale nie najlepiej) zastąpić wodą lub kostką bulionową z kurczaka. Możesz także użyć przypraw według własnych upodobań.
Krok 2:
Umyj pieczarki pod bieżącą zimną wodą, bardzo dokładnie spłukując resztki gruzu i ziemi. Grzyby osuszyć i dowolnie pokroić. Smaż pokrojone grzyby na dużym ogniu, aż będą ugotowane. Trochę soli.
Krok 3:
Aby zrobić risotto, lepiej wziąć głęboką patelnię lub patelnię z grubym dnem. Obierz cebulę i pokrój. Umieść patelnię na ogniu, wlej oliwę z oliwek i smaż pokrojoną cebulę, aż stanie się przezroczysta.
Krok 4:
Opłucz pierś kurczaka zimną wodą, osusz i pokrój losowo. Dodaj pokrojonego kurczaka do podsmażonej cebuli i na dużym ogniu podsmaż kurczaka na złoty kolor, kilka minut. Ciągle mieszaj kurczaka.
Krok 5:
Zmniejsz ciepło do nieco mniej niż przeciętnego i wlej białe wytrawne wino do kurczaka, poczekaj, aż prawie wyparuje i natychmiast dodaj ryż do risotto. Wrzuć ryż z kurczakiem i cebulą.
Krok 6:
W częściach (możesz użyć małej chochli) wlej bulion z kurczaka do ryżu. Ryż powinien wchłonąć płyn. Dodaj sól i pieprz do smaku. Następnie dodaj bulion, gdy ryż go wchłonie. Bulion może wymagać nieco mniej, najważniejsze jest, aby nie przegapić momentu, w którym ryż jest prawie gotowy - "al dente" (dosłownie: na ząbek, tj. do tego stopnia gotowości, gdy ryż pozostaje lekko twardy, ale nie twardy).
Krok 7:
Gdy ryż jest prawie gotowy, dodaj do niego smażone grzyby i masło bez usuwania ciepła, wymieszaj wszystko razem bardzo delikatnie, ale równomiernie, a następnie usuń tylko z pieca. Całkowity czas gotowania ryżu nie powinien przekraczać 16-18 minut.
Krok 8:
Gotowe risotto z kurczakiem i pieczarkami podawaj na gorąco, gdy tylko się ugotuje. Po ochłodzeniu może nieco stracić swoją unikalną konsystencję. Podczas serwowania naczynia na stole można posypać startym twardym serem.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal / 100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal / 100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g