risotto z buraków
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
buraki można przyjmować zarówno surowe, jak i pieczone. Druga opcja będzie znacznie smaczniejsza i delikatniejsza. Buraki obrać, zetrzeć na grubej tarce.
drobno posiekaj cebulę i czosnek, smaż na patelni risotto na złoty kolor. Dodaj buraki, wymieszaj.
dodaj ryż (nie płucz, pamiętasz?) i smażyć mieszając przez minutę, a następnie wlać wino. Pozwól mu całkowicie wyparować.
wlej 1/3 gorącego bulionu do ryżu. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować aż prawie cały bulion zostanie wchłonięty. Dodaj pozostały bulion po jednej kadzi, aż ryż będzie gotowy. Średni czas gotowania to 20-25 minut.
Dodaj do gotowego risotto mascarpone. "Ubij" risotto szpatułką od dołu do góry, aby uzyskać odpowiednią miękką i kremową konsystencję. Dopraw solą i pieprzem, jeśli uznasz to za stosowne.
zdjąć z ognia, dodać parmezan, wymieszać i odstawić na kilka minut. Podawać z dodatkową łyżką mascarpone.
jak upiec buraki: umyć, owinąć folią i piec w piekarniku w temperaturze 150 °C przez około 1 godzinę.
drobno posiekaj cebulę i czosnek, smaż na patelni risotto na złoty kolor. Dodaj buraki, wymieszaj.
dodaj ryż (nie płucz, pamiętasz?) i smażyć mieszając przez minutę, a następnie wlać wino. Pozwól mu całkowicie wyparować.
wlej 1/3 gorącego bulionu do ryżu. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować aż prawie cały bulion zostanie wchłonięty. Dodaj pozostały bulion po jednej kadzi, aż ryż będzie gotowy. Średni czas gotowania to 20-25 minut.
Dodaj do gotowego risotto mascarpone. "Ubij" risotto szpatułką od dołu do góry, aby uzyskać odpowiednią miękką i kremową konsystencję. Dopraw solą i pieprzem, jeśli uznasz to za stosowne.
zdjąć z ognia, dodać parmezan, wymieszać i odstawić na kilka minut. Podawać z dodatkową łyżką mascarpone.
jak upiec buraki: umyć, owinąć folią i piec w piekarniku w temperaturze 150 °C przez około 1 godzinę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g