skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić risotto w kremowym sosie z krewetkami? Przygotuj wskazane produkty do przygotowania risotto. Ryż potrzebuje specjalnego risotto-Arborio lub innego odpowiedniego do tego dania, mam Arborio w połowie sezonu. Krewetki są wstępnie ugotowane. Bulion rybny jest gorący, w przypadku braku można go zastąpić gorącą wodą. Krem wziąłem 10 %. Ser jest twardy, na przykład" parmezan & quot;.
Krok 2:
Aby zrobić risotto, weź głęboką patelnię lub garnek / patelnię z grubym dnem. Na patelnię wlej oliwę z oliwek i podgrzej. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Podsmaż posiekaną cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta. Nie rób silnego ognia, aby nie zaczął się palić.
Krok 3:
Do cebuli wsyp ryż do risotto na patelnię i smaż wszystko razem przez około 2 minuty na średnim ogniu, ciągle mieszając.
Krok 4:
Wlej wytrawne białe wino na patelnię do ryżu i pozwól alkoholowi odparować przez 2-3 minuty.
Krok 5:
Następnie wlej chochlę bulionu rybnego na patelnię i gotuj ryż, aż płyn całkowicie odparuje. Jeśli bulion jest już słony, nie musisz solić ryżu (do smaku),a jeśli bulion nie jest słony lub używasz gorącej wody, możesz dodać ryż. Gdy bulion wyparuje, dodaj kolejną chochlę. A także przed odparowaniem.
Krok 6:
Gdy ryż jest prawie gotowy - lekko twardy na zewnątrz, ale nie twardy i miękki w środku dodaj obrane krewetki (krewetki są obrane ze skorupy, głowy i ogona, a wieńce jelitowe na ogonie są usunięte) i kontynuuj gotowanie przez około 2 minuty. Nie zapomnij wymieszać ryżu.
Krok 7:
Wlej śmietanę do risotto, wymieszaj i podgrzej ryż ze śmietaną przez 1-2 minuty. Również na tym etapie możesz dodać część sera, pocierając go na drobnej tarce. Ryż i ser wymieszać.
Krok 8:
Gotowe risotto podawaj natychmiast po ugotowaniu. Na każdym talerzu ułóż ryż z krewetkami i posyp startym serem. To samodzielne danie. Do włoskiego risotto można podać kieliszek białego wytrawnego wina.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal / 100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal / 100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal / 100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal / 100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal / 100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal / 100g
- Rosół rybny - 49 kcal/100g