stek z kości wieprzowej

na patelni, pyszne, proste i bardzo szybkie! Stek wieprzowy z kością jest zawsze poszukiwany! Mając kilka steków mięsnych w magazynie, nie możesz myśleć o tym, co ugotować na pyszną i satysfakcjonującą przekąskę, świąteczną ucztę lub zwykłą kolację.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 14 g
tłuszcze 64 % 25 g
węglowodany 0 % 0 g
283 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić stek wieprzowy z kością? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz stek z odrobiną tłuszczu i małą kością. Zestaw przypraw, wybierz również według własnego gustu. Tymianek, rozmaryn, oregano lub bazylia są idealne do mięsa. Użyję suszonej bazylii.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz steki pod bieżącą wodą, a następnie całkowicie osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć z nich nadmiar wilgoci. Połóż wieprzowinę na desce i posyp solą i pieprzem. Wetrzyj je w każdy kawałek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lekko skrop mięso sokiem z cytryny. Dzięki temu nieco się nawilży i lepiej wchłonie przyprawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp mięso przyprawami i suszoną bazylią. Wetrzyj wszystko w mięso. Na Zewnątrz posmaruj kawałki mięsa odrobiną oliwy z oliwek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj mięso folią spożywczą i ubij trochę młotkiem do gotowania, aby lepiej wchłonąć marynatę. Teraz pozostaw stek w tej formie na 20-30 minut. W tym czasie mięso zostanie nasycone marynatą i będzie gotowe do smażenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do smażenia weź wygodną, szeroką patelnię i podgrzej ją, aż będzie gorąca. Przygotowane steki ułożyć na suchej patelni i smażyć z każdej strony przez 5-6 minut. Soki mięsne natychmiast zapieczętują się w kawałku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż ponownie z każdej strony przez 2-3 minuty i zdejmij z ognia. Niech mięso trochę się położy-odpocznie. Wystarczy na to 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Stek wieprzowy z kością jest gotowy! Podawaj z dodatkiem pieczonego ziemniaka i świeżych warzyw. Smacznego!

aby zrobić stek, wybierz mięso, które nie zostało zamrożone, aby nie straciło soków. Jeśli nie ma takiej możliwości, rozmrażaj mięso w lodówce bez narażania go na ekstremalne rozmrażanie.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy