skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić stek wieprzowy z kością? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz stek z odrobiną tłuszczu i małą kością. Zestaw przypraw, wybierz również według własnego gustu. Tymianek, rozmaryn, oregano lub bazylia są idealne do mięsa. Użyję suszonej bazylii.
Krok 2:
Opłucz steki pod bieżącą wodą, a następnie całkowicie osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć z nich nadmiar wilgoci. Połóż wieprzowinę na desce i posyp solą i pieprzem. Wetrzyj je w każdy kawałek.
Krok 3:
Lekko skrop mięso sokiem z cytryny. Dzięki temu nieco się nawilży i lepiej wchłonie przyprawy.
Krok 4:
Posyp mięso przyprawami i suszoną bazylią. Wetrzyj wszystko w mięso. Na Zewnątrz posmaruj kawałki mięsa odrobiną oliwy z oliwek.
Krok 5:
Przykryj mięso folią spożywczą i ubij trochę młotkiem do gotowania, aby lepiej wchłonąć marynatę. Teraz pozostaw stek w tej formie na 20-30 minut. W tym czasie mięso zostanie nasycone marynatą i będzie gotowe do smażenia.
Krok 6:
Do smażenia weź wygodną, szeroką patelnię i podgrzej ją, aż będzie gorąca. Przygotowane steki ułożyć na suchej patelni i smażyć z każdej strony przez 5-6 minut. Soki mięsne natychmiast zapieczętują się w kawałku.
Krok 7:
Smaż ponownie z każdej strony przez 2-3 minuty i zdejmij z ognia. Niech mięso trochę się położy-odpocznie. Wystarczy na to 10 minut.
Krok 8:
Stek wieprzowy z kością jest gotowy! Podawaj z dodatkiem pieczonego ziemniaka i świeżych warzyw. Smacznego!
aby zrobić stek, wybierz mięso, które nie zostało zamrożone, aby nie straciło soków. Jeśli nie ma takiej możliwości, rozmrażaj mięso w lodówce bez narażania go na ekstremalne rozmrażanie.
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g