risotto z borowikami ze śmietaną

danie z północnych Włoch na twoim talerzu! Pyszne, pachnące, piękne! Uwielbiam borowiki, ponieważ potrawy z nich zawsze okazują się po prostu wspaniałe-pachnące, o bogatym smaku grzybów i po prostu niesamowicie piękne! Dziś ugotuję ulubione danie Włochów z moimi ulubionymi grzybami!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 4 g
tłuszcze 23 % 5 g
węglowodany 59 % 13 g
115 kcal
IG: 15 / 85 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty. Podgrzej bulion z kurczaka z wyprzedzeniem. Wstępnie rozmroziłem borowiki-w końcu zima jest na podwórku, brakuje świeżych borowików! Ryż do risotto oczywiście musisz wziąć specjalne odmiany, ale zaryzykowałem wzięcie zwykłego okrągłego ryżu-cóż, nie znalazłem odpowiedniego ryżu w żadnym z naszych surmarketów, prawdopodobnie był nalot Włochów) i okazało się całkiem nieźle! Ale powtarzam-ze specjalnym ryżem konsystencja jest bardziej kremowa

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj cebulę, zmiażdż czosnek płaską stroną noża i posiekaj

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni z grubym dnem lub głębokiej patelni włożyć masło i oliwę z oliwek

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podsmaż trochę cebula, aż będzie przezroczysta

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj ryż

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I ciągle mieszaj przez kilka minut

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj czosnek, ponownie dobrze wymieszaj

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następny krok to borowiki

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smażyć przez 3-4 minuty. Następnie dodaj białe wino i ponownie wymieszaj

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rosół z kurczaka cały czas stoi obok siebie na kuchence - musi być utrzymywany prawie w stanie wrzenia, ale powtarzam - prawie, nie w gotowaniu!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy wino trochę odparuje, musisz stopniowo dodawać bulion. Pierwsza porcja to 2 chochle, a następnie dodajemy jedną chochlę, gdy bulion wchłania się do ryżu. Przygotowując risotto, nie musisz odchodzić od pieca i stale monitorować stan ryżu i mieszać. Po 15 minutach risotto należy posolić i posmakować-ryż powinien być w stanie al dente, czyli trochę twardy w środku

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zapomniałam sfotografować ser)

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Jego trzy na drobnej tarce

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Mieszamy ze śmietaną

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gdy ryż osiągnie pożądany stan, a u mnie stało się to po 20 minutach, wlej przygotowaną mieszaninę i wymieszaj. Rezultatem była delikatna kremowa konsystencja

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyłącz ogień, przykryj pokrywką i pozwól mu parzyć przez 5 minut. Risotto jest gotowe!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podawaj na stole i udekoruj natką pietruszki

spróbuj ugotować to niesamowicie smaczne danie, a na pewno będziesz chciał je ugotować jeszcze raz!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy