skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty. Podgrzej bulion z kurczaka z wyprzedzeniem. Wstępnie rozmroziłem borowiki-w końcu zima jest na podwórku, brakuje świeżych borowików! Ryż do risotto oczywiście musisz wziąć specjalne odmiany, ale zaryzykowałem wzięcie zwykłego okrągłego ryżu-cóż, nie znalazłem odpowiedniego ryżu w żadnym z naszych surmarketów, prawdopodobnie był nalot Włochów) i okazało się całkiem nieźle! Ale powtarzam-ze specjalnym ryżem konsystencja jest bardziej kremowa
Krok 2:
Drobno posiekaj cebulę, zmiażdż czosnek płaską stroną noża i posiekaj
Krok 3:
Na patelni z grubym dnem lub głębokiej patelni włożyć masło i oliwę z oliwek
Krok 4:
Podsmaż trochę cebula, aż będzie przezroczysta
Krok 5:
Następnie dodaj ryż
Krok 6:
I ciągle mieszaj przez kilka minut
Krok 7:
Dodaj czosnek, ponownie dobrze wymieszaj
Krok 8:
Następny krok to borowiki
Krok 9:
Smażyć przez 3-4 minuty. Następnie dodaj białe wino i ponownie wymieszaj
Krok 10:
Rosół z kurczaka cały czas stoi obok siebie na kuchence - musi być utrzymywany prawie w stanie wrzenia, ale powtarzam - prawie, nie w gotowaniu!
Krok 11:
Gdy wino trochę odparuje, musisz stopniowo dodawać bulion. Pierwsza porcja to 2 chochle, a następnie dodajemy jedną chochlę, gdy bulion wchłania się do ryżu. Przygotowując risotto, nie musisz odchodzić od pieca i stale monitorować stan ryżu i mieszać. Po 15 minutach risotto należy posolić i posmakować-ryż powinien być w stanie al dente, czyli trochę twardy w środku
Krok 12:
Zapomniałam sfotografować ser)
Krok 13:
Jego trzy na drobnej tarce
Krok 14:
Mieszamy ze śmietaną
Krok 15:
Gdy ryż osiągnie pożądany stan, a u mnie stało się to po 20 minutach, wlej przygotowaną mieszaninę i wymieszaj. Rezultatem była delikatna kremowa konsystencja
Krok 16:
Wyłącz ogień, przykryj pokrywką i pozwól mu parzyć przez 5 minut. Risotto jest gotowe!
Krok 17:
Podawaj na stole i udekoruj natką pietruszki
spróbuj ugotować to niesamowicie smaczne danie, a na pewno będziesz chciał je ugotować jeszcze raz!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g