ryba w śmietanie z cebulą

najdelikatniejsza pyszna ryba o kremowym smaku! Przepis na to danie jest bardzo prosty, a co najważniejsze, okazuje się bardzo smaczny i delikatny, ryba rozpływa się w ustach. Najbardziej pracochłonne jest zdemontowanie samego szczupaka. Jednak tutaj zadanie można uprościć, prosząc sklep o wyczyszczenie tuszy rybnej.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 9 g
tłuszcze 50 % 12 g
węglowodany 13 % 3 g
160 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min

przygotowujemy wszystkie składniki do przygotowania najdelikatniejszej ryby w sosie śmietanowym.
dokładnie umyj tusze szczupaka pod bieżącą wodą, aby usunąć cienką warstwę śluzu. Zalewamy szczupaka wrzącą wodą i obieramy ostrym nożem z łuski, trzymając rybę za ogon i usuwając łuskę w kierunku od ogona do głowy. Nożyczkami usuwamy płetwy, przecinamy chrząstkę znajdującą się obok głowy i wykonujemy nacięcie wzdłuż brzucha. Usuwamy wszystkie wnętrzności z otrzewnej, uważając, aby nie uszkodzić woreczka żółciowego. Dokładnie spłucz szczupaka wewnątrz i na zewnątrz, usuwając skrzepy krwi i filmy.
obrany szczupak jest przenoszony na czystą deskę, odcinamy głowę i ogon. Wzdłuż grzbietu ostrożnie wykonujemy nacięcie i ostrożnie odcinamy polędwicę, uwalniając mięso z kości żeber. Powinieneś mieć 2 części fileta na skórze. Za pomocą pincety lub kleszczy usuwamy kości pozostałe w filecie. Pierwszy filet szczupaka kładziemy mięsem do góry i ostrym nożem ostrożnie odcinamy skórę. Wykonujemy tę samą procedurę z drugą częścią fileta.
obrane filety ze szczupaka kroimy na małe kawałki.
obierz cebulę, umyj i pokrój na pół pierścienia. Lekko smażyć na oleju roślinnym.
na patelni dodaj kawałki filetów rybnych do smażonej cebuli i smaż je przez 2-3 minuty z każdej strony.
na ostatnim etapie dodaj śmietanę na patelnię i gotuj rybę przez kolejne 15-20 minut na średnim ogniu.
połóż gotowe kawałki fileta ze szczupaka na talerzu i posyp posiekanymi ziołami.


najlepiej podawać taką rybę z przewiewnym, kremowym puree. Dobrym dodatkiem będzie również ryż lub kasza gryczana, zwłaszcza jeśli te płatki są również polane sosem spod duszonego szczupaka.
zawartość tłuszczu w śmietanie można wybrać na podstawie własnych preferencji. Kto przestrzega prawidłowego odżywiania, może wybrać śmietanę 10-15%, innym polecam stosowanie śmietany o zawartości tłuszczu 20%. Z taką kwaśną śmietaną SOS okaże się bardziej kremowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Szczupak w sosie pomidorowym - 108   kcal/100g
  • Szczupak gotowany - 98   kcal/100g
  • Szczupak przypływowy - 90   kcal/100g
  • Szczupak świeży - 82   kcal/100g
  • Szczupak faszerowany - 141   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy