skład / składniki
metoda gotowania
przygotowujemy wszystkie składniki do przygotowania najdelikatniejszej ryby w sosie śmietanowym.
dokładnie umyj tusze szczupaka pod bieżącą wodą, aby usunąć cienką warstwę śluzu. Zalewamy szczupaka wrzącą wodą i obieramy ostrym nożem z łuski, trzymając rybę za ogon i usuwając łuskę w kierunku od ogona do głowy. Nożyczkami usuwamy płetwy, przecinamy chrząstkę znajdującą się obok głowy i wykonujemy nacięcie wzdłuż brzucha. Usuwamy wszystkie wnętrzności z otrzewnej, uważając, aby nie uszkodzić woreczka żółciowego. Dokładnie spłucz szczupaka wewnątrz i na zewnątrz, usuwając skrzepy krwi i filmy.
obrany szczupak jest przenoszony na czystą deskę, odcinamy głowę i ogon. Wzdłuż grzbietu ostrożnie wykonujemy nacięcie i ostrożnie odcinamy polędwicę, uwalniając mięso z kości żeber. Powinieneś mieć 2 części fileta na skórze. Za pomocą pincety lub kleszczy usuwamy kości pozostałe w filecie. Pierwszy filet szczupaka kładziemy mięsem do góry i ostrym nożem ostrożnie odcinamy skórę. Wykonujemy tę samą procedurę z drugą częścią fileta.
obrane filety ze szczupaka kroimy na małe kawałki.
obierz cebulę, umyj i pokrój na pół pierścienia. Lekko smażyć na oleju roślinnym.
na patelni dodaj kawałki filetów rybnych do smażonej cebuli i smaż je przez 2-3 minuty z każdej strony.
na ostatnim etapie dodaj śmietanę na patelnię i gotuj rybę przez kolejne 15-20 minut na średnim ogniu.
połóż gotowe kawałki fileta ze szczupaka na talerzu i posyp posiekanymi ziołami.
najlepiej podawać taką rybę z przewiewnym, kremowym puree. Dobrym dodatkiem będzie również ryż lub kasza gryczana, zwłaszcza jeśli te płatki są również polane sosem spod duszonego szczupaka.
zawartość tłuszczu w śmietanie można wybrać na podstawie własnych preferencji. Kto przestrzega prawidłowego odżywiania, może wybrać śmietanę 10-15%, innym polecam stosowanie śmietany o zawartości tłuszczu 20%. Z taką kwaśną śmietaną SOS okaże się bardziej kremowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Szczupak w sosie pomidorowym - 108 kcal/100g
- Szczupak gotowany - 98 kcal/100g
- Szczupak przypływowy - 90 kcal/100g
- Szczupak świeży - 82 kcal/100g
- Szczupak faszerowany - 141 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g