skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Najpierw obierz cebulę i pokrój na małe kawałki. Ugotujemy wrzącą wodę i podamy im pomidory. Pomidory po takiej operacji łatwiej obrać ze skór. Oczyścimy je i usuniemy z nich nasiona. Pokrój miąższ pomidorów na plasterki.
Krok 3:
Weź patelnię i podgrzej na niej oliwę z oliwek. Umieść posiekaną cebulę na patelni i lekko usmaż. Następnie dodaj ryż do cebuli i smaż tę mieszaninę przez około 2 minuty.
Krok 4:
Następnie wlej połowę soku pomidorowego na patelnię
Krok 5:
Zmiażdż tam kostkę bulionową.
Krok 6:
I dalej dusić mieszając. Gdy płyn wyparuje z patelni, dodamy tam sok. Podczas duszenia ryżu należy pamiętać, że na patelni powinno być wystarczająco dużo soku, aby pokrywał tylko cały ryż. Nic więcej, nic mniej.
Krok 7:
Po 20 minutach dodaj pomidory na patelnię i gotuj jeszcze trochę, dodaj sól, pieprz i bazylię.
Krok 8:
Oto risotto pomidorowe i gotowe, możesz podawać je na ciepło lub na zimno. Jak widać, jest bardzo prosty w przygotowaniu. Radzę wszystkim.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kostka bulionowa - 40 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g