skład / składniki
metoda gotowania
Polecam wszystkim wspaniały przepis na tradycyjne dania kuchni włoskiej. Małże w połówkach muszli z sosem pomidorowym to prawdziwe włoskie jedzenie.
do gotowania potrzebujemy dużego kotła lub w skrajnych przypadkach patelni o grubych ściankach.
wlej do niego olej, dodaj czosnek i tymianek i podgrzej przez 2-3 minuty. W tym czasie olej nasyci się aromatem. Umyte małże dodamy tam do kotła. Następnie dodaj wino i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty na najwolniejszym ogniu. Małże muszą się otworzyć. Te, które nie zrobią tego w ciągu 7-8 minut, muszą zostać usunięte i wyrzucone, nie są dobre. Następnie łapiemy otwarte małże i przenosimy je do osobnej miski, gdzie powinny ostygnąć. Gdy małże ostygną, należy je oczyścić z muszli. Ale nie spiesz się, aby wyrzucić wszystkie muszle. Zostaw dokładnie połowę, nadal będą przydatne. Wyciągamy tymianek i czosnek z kotła. Teraz dodajemy tam pomidory i ich sok, czerwoną paprykę, ocet jabłkowy i trochę soli. Następnie tę mieszaninę należy powoli gotować mieszając, aż zgęstnieje i stanie się jednorodna (około 15 minut). W rezultacie otrzymujemy SOS.
teraz pozostaje dodać do niego małże i trochę dusić, ale nie więcej niż 1 – 1,5 minuty.
teraz serwujemy danie, ale w specjalny sposób: wkładamy małże do każdej pustej skorupy i zalewamy sosem. Na wierzchu udekoruj zieloną cebulą. Teraz możesz podać danie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g