skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Cukinię myjemy, obieramy z łodygi i kroimy w kostkę. Jeśli skórka cukinii jest stara i gruba, pamiętaj, aby ją odciąć.
Krok 3:
Robimy to samo z pomidorami.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w pierścienie. Obieramy również czosnek.
Krok 5:
Wymieszaj wszystkie warzywa w blenderze lub przepuść przez maszynę do mięsa.
Krok 6:
Na szerokiej, nieprzywierającej patelni rozgrzej masło i olej roślinny. Rozłóż masę warzywną, przykryj i gotuj, ciągle mieszając, przez około 25 minut. Następnie przyprawiamy kawior octem, papryką i solą do smaku, dodajemy cukier, ponownie przykrywamy i gotujemy przez kolejne 30 minut.
Krok 7:
Gdy kawior z cukinii będzie gotowy, zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia bezpośrednio na patelni, a następnie przenieś do słoika i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby kawior się zaparzył.
Krok 8:
Kawior może być podawany jako dodatek do mięsa lub używany jako sos. Smaczne, szybkie i do każdego stołu.
Krok 9:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g