skład / składniki
gotowanie krok po kroku
więc zacznijmy. To bardzo proste. Drobno posiekaj cebulę, smaż ją na patelni, aż stanie się złota. Podczas smażenia cebuli zetrzyj marchewki i buraki na średniej tarce. Zauważam, że buraki będą łatwiejsze do pocierania, jeśli ugotujesz je wcześniej lub upieczesz w piekarniku (dzięki czemu zachowa więcej składników odżywczych). Jeśli nie ma czasu na gotowanie lub pieczenie buraków, na przykład goście wpadli, trzy z nich są surowe.
cebula jest już gotowa, dodajemy do niej marchewki i pozostawiamy na małym ogniu, aby trochę się chwyciła i stała się bardziej miękka. Jeśli buraki były surowe, dodaj je do cebuli wraz z marchewką. Jeśli gotujesz z wyprzedzeniem, dodajemy go na końcu.
pokrój pomidory. Lepiej będzie, jeśli usuniesz skórę, ale nie jest to konieczne. Według własnego uznania. Dodaj je do prawie gotowego kawioru buraczanego, soli, pieprzu. W razie potrzeby dodaj olej roślinny i pozostaw do duszenia na małym ogniu przez 15-30 minut. Wszystko zależy od buraków, jeśli dodasz gotowe, to mniej dusimy.
Woo-a-la!!! Nasz kawior z buraków jest gotowy. Witamy przy stole, drodzy goście!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g