buraki z pomidorami marchewka cebula

Łatwa, zdrowa przekąska. Nie próbowałeś jeszcze smaczniejszego kawioru! pyszne, zdrowe buraki duszone z warzywami! Dlaczego ten przepis kulinarny jest dobry? Po pierwsze, jest łatwy w przygotowaniu; po drugie, szybko; po trzecie, to jedzenie jest zdrowe i odpowiednie dla osób na diecie, zdrowej diecie lub na czczo. A co najważniejsze, kawior z buraków można jeść zarówno na gorąco, jako dodatek, jak i na zimno, rozprowadzając na kromce chleba.
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 53 % 8 g
78 kcal
IG: 38 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

więc zacznijmy. To bardzo proste. Drobno posiekaj cebulę, smaż ją na patelni, aż stanie się złota. Podczas smażenia cebuli zetrzyj marchewki i buraki na średniej tarce. Zauważam, że buraki będą łatwiejsze do pocierania, jeśli ugotujesz je wcześniej lub upieczesz w piekarniku (dzięki czemu zachowa więcej składników odżywczych). Jeśli nie ma czasu na gotowanie lub pieczenie buraków, na przykład goście wpadli, trzy z nich są surowe.
cebula jest już gotowa, dodajemy do niej marchewki i pozostawiamy na małym ogniu, aby trochę się chwyciła i stała się bardziej miękka. Jeśli buraki były surowe, dodaj je do cebuli wraz z marchewką. Jeśli gotujesz z wyprzedzeniem, dodajemy go na końcu.
pokrój pomidory. Lepiej będzie, jeśli usuniesz skórę, ale nie jest to konieczne. Według własnego uznania. Dodaj je do prawie gotowego kawioru buraczanego, soli, pieprzu. W razie potrzeby dodaj olej roślinny i pozostaw do duszenia na małym ogniu przez 15-30 minut. Wszystko zależy od buraków, jeśli dodasz gotowe, to mniej dusimy.
Woo-a-la!!! Nasz kawior z buraków jest gotowy. Witamy przy stole, drodzy goście!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy