skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Aby przygotować risotto z warzywami, możesz wziąć dowolne warzywa do smaku, odpowiednie są również mrożone lub gotowe mieszanki warzywne. Ale aby przygotować risotto, musisz wziąć specjalny ryż - Arborio (mam średnioziarnisty) lub inny odpowiedni do tego dania. Do przygotowania potrzebny jest bulion warzywny, można go zastąpić kostką bulionu warzywnego lub w skrajnych przypadkach wrzącą wodą. Do zrobienia risotto potrzebne będą dwie patelnie.
Krok 2:
Warzywa do zrobienia risotto należy umyć i pokroić. Włóż patelnię do ognia i podgrzej. Wlej oliwę z oliwek (1 łyżka. L.) i najpierw smaż warzywa na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogrzewanie i kontynuuj smażenie warzyw do miękkości, 15-18 minut, ciągle je mieszając. Czas gotowania może się różnić w zależności od wybranych warzyw.
Krok 3:
Podgrzej drugą patelnię na dużym ogniu, wlej oliwę z oliwek i rozłóż masło, rozpuść je, mieszając z oliwą. Umieść posiekaną cebulę i czosnek na patelni, smaż je, aż będą przezroczyste.
Krok 4:
Dodaj ryż do patelni i wymieszaj. Podsmaż ryż razem z cebulą i czosnkiem, aż ryż będzie półprzezroczysty, 3-4 minuty. Dodaj wytrawne białe wino i odparuj.
Krok 5:
Zmniejsz ciepło do nieco mniej niż przeciętnie, wlej 150 ml bulionu warzywnego do ryżu i kontynuuj gotowanie ryżu aż bulion wyparuje, ciągle go mieszając. Gdy bulion wyparuje, ponownie wlej bulion (150 ml) i mieszając ryż, również gotuj.
Krok 6:
Gdy warzywa są prawie gotowe, dodaj do nich groszek i kontynuuj smażenie, aż będą gotowe. W razie potrzeby możesz dodać bulion warzywny do warzyw.
Krok 7:
Dodaj ryż do gotowych warzyw, wymieszaj. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Krok 8:
Wlać pozostały bulion i gotować, mieszając ryż z warzywami, aż ryż będzie ugotowany ,ale jego gotowość powinna być " Al Dente "(dosłownie: na ząbek, tj. do tego stopnia, że ryż pozostaje lekko jędrny, ale nie twardy).
Krok 9:
Gotowe risotto z warzywami podawane na gorąco, jest to samodzielne danie, ale może działać jako dodatek do dań mięsnych. W razie potrzeby ryż można posypać startym parmezanem.
przygotowanie pysznego risotto wcale nie jest trudne, ale musisz zrobić risotto, a nie pilaw, a nie owsiankę. Aby uzyskać pożądaną konsystencję, bulion należy dodać do ryżu w częściach i za każdym razem gotować, aż odparuje. Ponadto risotto jest przygotowywane ze specjalnej odmiany ryżu, która ma specyfikę wchłaniania smaku i aromatu innych składników potrawy. Całkowity czas gotowania risotto nie powinien przekraczać 16-18 minut, ryż nie powinien być luźny i nie suchy, miękki, ale zachowuje swój kształt - to najtrudniejsza rzecz w przygotowaniu tego dania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal / 100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g