chleb pita z serem i pomidorami na patelni

pyszna, prosta i szybka gorąca przekąska. Przepis na chleb pita z serem i pomidorami na patelni przydaje się, jeśli potrzebujesz pomysłów na nowe, ciekawe dania na obfite śniadanie. Te koperty są przygotowywane dość szybko i łatwo!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 10 g
tłuszcze 25 % 13 g
węglowodany 57 % 30 g
283 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chleb pita na patelni? Przygotuj niezbędne składniki do Dania. Jajka do ciasta mogą potrzebować jednego lub dwóch w zależności od wielkości samych jaj i objętości kopert.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomidora, osusz i pokrój w drobną kostkę. Małe kawałki nie rozerwą chleba pita podczas formowania kopert. Pomidory lepiej wybrać mięsiste, nie wodniste, aby nie namoczyły chleba pita. Jeśli podczas krojenia uwolni się dużo soku, należy go spuścić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pita pokrój w prostokąty o wymiarach około 15×30 cm. Bardzo wygodnie jest pokroić na 5 części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na każdym kawałku chleba pita, odchodząc od krawędzi, połóż 1-2 łyżki. pomidory, 1 łyżka. tarty ser i 1 łyżeczka. posiekane warzywa. Nadzienie lekko posolić i pieprzyć. Jeśli ser jest już słony, nie jest konieczne dodatkowe solenie nadzienia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zginając krawędzie, aby nadzienie nie wypadło, zwiń chleb pita kopertą lub trójkątem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podobnie uformuj wszystkie inne koperty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj ciasto. Ubij jajko (lub jajka), aż będzie gładkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zanurz powstałe koperty w ubitym jajku ze wszystkich stron.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Przygotowane koperty ułożyć szwem w dół i smażyć na średnim ogniu przez około 3-4 minuty na złoty kolor. Następnie odwróć koperty na drugą stronę i smaż również na złoty kolor.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe koperty pita z pomidorami i serem przełóż na talerz i podawaj na gorąco. Smacznego!

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal / 100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal / 100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal / 100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy