skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chleb pita na patelni? Przygotuj niezbędne składniki do Dania. Jajka do ciasta mogą potrzebować jednego lub dwóch w zależności od wielkości samych jaj i objętości kopert.
Krok 2:
Umyj pomidora, osusz i pokrój w drobną kostkę. Małe kawałki nie rozerwą chleba pita podczas formowania kopert. Pomidory lepiej wybrać mięsiste, nie wodniste, aby nie namoczyły chleba pita. Jeśli podczas krojenia uwolni się dużo soku, należy go spuścić.
Krok 3:
Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce.
Krok 4:
Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa.
Krok 5:
Pita pokrój w prostokąty o wymiarach około 15×30 cm. Bardzo wygodnie jest pokroić na 5 części.
Krok 6:
Na każdym kawałku chleba pita, odchodząc od krawędzi, połóż 1-2 łyżki. pomidory, 1 łyżka. tarty ser i 1 łyżeczka. posiekane warzywa. Nadzienie lekko posolić i pieprzyć. Jeśli ser jest już słony, nie jest konieczne dodatkowe solenie nadzienia.
Krok 7:
Zginając krawędzie, aby nadzienie nie wypadło, zwiń chleb pita kopertą lub trójkątem.
Krok 8:
Podobnie uformuj wszystkie inne koperty.
Krok 9:
Przygotuj ciasto. Ubij jajko (lub jajka), aż będzie gładkie.
Krok 10:
Zanurz powstałe koperty w ubitym jajku ze wszystkich stron.
Krok 11:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Przygotowane koperty ułożyć szwem w dół i smażyć na średnim ogniu przez około 3-4 minuty na złoty kolor. Następnie odwróć koperty na drugą stronę i smaż również na złoty kolor.
Krok 12:
Gotowe koperty pita z pomidorami i serem przełóż na talerz i podawaj na gorąco. Smacznego!
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal / 100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal / 100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal / 100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal / 100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g