skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić mrożone warzywa na patelni? Przygotuj jedzenie. W rzeczywistości nie jest wymagane specjalne przygotowanie, nie trzeba rozmrażać warzyw. Z warzyw mam zieloną fasolkę i zielony groszek. Ale absolutnie każdy zestaw warzyw jest odpowiedni.
Krok 2:
Umieść patelnię na średnim ogniu i wlej na nią mrożone warzywa. Trzymaj je w ogniu przez około pięć minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa zaczną się rozmrażać.
Krok 3:
Wlej trochę wrzącej wody na patelnię. Powinno być tyle wody, aby nawet nie pokryła warzyw, około połowy ich objętości.
Krok 4:
Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw do duszenia na średnim ogniu, aż płyn całkowicie wyparuje. Zwykle zajmuje to 5-10 minut, w zależności od ilości warzyw.
Krok 5:
Gdy prawie nie ma płynu, wlej olej, sól, dodaj przyprawy do smaku. Użyłem ziół prowansalskich. Wymieszaj i trzymaj warzywa w ogniu przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowe! Podawaj danie na stole. Smacznego!
dzięki nowoczesnemu ogromnemu wyborowi produktów w każdym supermarkecie można kupić zarówno mrożone warzywa pakowane, jak i ważone. Preferuj warzywa na wagę, możesz je dobrze rozważyć przed zakupem.
aby wybrać dobry przedmiot w paczce, najpierw sprawdź integralność opakowania. Nie musi być spuchnięta! Dotknij warzyw przez worek, jeśli są wyczuwalne w dużych grudkach, oznacza to, że worek został rozmrożony i ponownie zamrożony. Lepiej nie brać takich warzyw. Mój groszek trochę grzeszy tym)
możesz gotować mrożone warzywa na wiele sposobów. Najczęściej po prostu gotuje się je, a następnie spuszcza wodę i dodaje olej. Pamiętaj, że mrożone warzywa gotują się mniej niż surowe.
nadal takie warzywa są dobre, jeśli są gotowane w podwójnym bojlerze, nie trzeba ich również rozmrażać.
jeśli nie masz podwójnego kotła, warzywa na patelni zgodnie z tym przepisem są alternatywą dla gotowania na parze, ponieważ będą gotowane przy minimalnej ilości płynu.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mrożone warzywa - 50 kcal/100g