skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jak zrobić risotto z pieczarkami i serem?
przejdźmy bezpośrednio do procesu gotowania. Weź cebulę i marchewkę, opłucz je i delikatnie obierz. Nawiasem mówiąc, aby łzy nie spływały z cebuli, umieść otwartą solniczkę przed deską do krojenia. Teraz pokrój warzywa na małe, zgrabne kawałki i umieść na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym. Smaż je, aż cebula stanie się złotobrązowa, a marchewki zaczną pokrywać się złotobrązową skórką. Dodaj wstępnie ugotowany ryż na patelnię i smaż, aż stanie się przezroczysty.
następnie wlej bulion mięsny na patelnię do ryżu i warzyw, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj na małym ogniu do miękkości. Podczas duszenia ryżu wymieszaj starty parmezan z szafranem, a gdy będzie gotowy, dodaj do ugotowanego ryżu, wymieszaj i wstaw do piekarnika na 3-4 minuty.
teraz zajmijmy się pomidorami i grzybami. Pokrój je na małe kawałki i usmaż na oleju roślinnym.
przed podaniem ułóż ugotowany ryż na płaskim talerzu i ładnie ułóż pomidory i pieczarki na wierzchu.
risotto z grzybami i serem jest gotowe! Smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal / 100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g