skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić Stroganow wołowy z piersi kurczaka ze śmietaną?
1. Filety opłucz i pokrój wzdłuż na cienkie paski.
2. Umieść kurczaka do smażenia na rozgrzanej patelni w oleju roślinnym.
3. Podczas smażenia kurczaka obierz i pokrój cebulę w półpierścienie. Od czasu do czasu mieszaj filety.
4. Dodaj cebulę do zrumienionego kurczaka, smaż przez kilka minut.
5. W międzyczasie przygotuj sos-dodaj mąkę, musztardę, koncentrat pomidorowy do śmietany. Dobrze wymieszaj.
6. Gdy cebula zrumieni się na patelni, dodaj sos. Sól, pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj i gotuj wszystko, aż będzie ugotowane pod przykryciem, około 10 minut na średnim ogniu.
Stroganow wołowy podawaj na gorąco z ulubionym dodatkiem lub samodzielnie. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g