skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić cukinię z ziemniakami, gulaszem pomidorowym? Mój sąsiad w kraju zasugerował mi ten przepis - powiedziała mi, jak gotować cukinię z ziemniakami i pomidorami, aby było bardzo smaczne. Ten przepis jest przed tobą. Przygotuj więc produkty wymienione w składnikach.
Krok 2:
Wlej olej do głębokiej patelni i dobrze go podgrzej.
Krok 3:
Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pozostaw ją lekko do półprzezroczystości na średnim ogniu.
Krok 4:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub pokrój w małe paski.
Krok 5:
Dodaj marchewki do garnka do cebuli.
Krok 6:
Paprykę obrać i pokroić w paski. Umyj pomidora i pokrój w średniej wielkości plasterki. Wyślij warzywa do garnka z cebulą i marchewką.
Krok 7:
Obierz ziemniaki, dobrze spłucz ze skrobi i pokrój w paski. Ułóż pomidory i paprykę na wierzchu.
Krok 8:
Umyj cukinię i pokrój w półkola lub taką samą wielkość i grubość w paski jak ziemniaki. Jeśli cukinia nie jest zbyt młoda, należy ją najpierw usunąć ze skóry i usunąć nasiona. Gotuj warzywa pod przykryciem przez 40 minut. Nie mieszaj.
Krok 9:
Posiekaj koperek.
Krok 10:
Sól i dodaj przyprawy do smaku.
Krok 11:
Ułóż warzywa na wierzchu i dopiero wtedy delikatnie wszystko wymieszaj. Ponownie przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut na umiarkowanym ogniu.
Krok 12:
Nasz gulasz jest gotowy. Smacznego!
dania warzywne należą do moich ulubionych. Są sycące, a jednocześnie łatwe dla żołądka, a także bardzo przydatne. Ponadto warzywa są dość niedrogie, więc ten przepis okaże się dość budżetowym obiadem. A jeśli wszystkie warzywa rosną w Twoim ogrodzie, nie musisz nic kupować. Na szczęście mój ogród warzywny ma wszystko, czego potrzeba do tego dania: ziemniaki, paprykę, cebulę, marchewkę, cukinię i pomidory. Grzechem jest nie gotować takiego gulaszu, gdy wszystko jest pod ręką. Robię to różne warzywa w domu i na wsi, czasami używam do tego powolnej kuchenki. To danie może być spożywane przez tych, którzy poszczą, są na diecie, należą do wegetarian i wszystkich tych, którzy po prostu lubią duszone warzywa.
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g