cukinia z ziemniakami pomidorami gulasz

obfity i łatwy do przygotowania pyszny obiad:). Istnieje wiele przepisów na gulasze, ale w większości z nich cukinia traci swój kształt podczas gotowania. Wszystko jest piękne, a ponadto bardzo smaczne, a także apetyczne i aromatyczne!
NikaForeverAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 57 % 8 g
81 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić cukinię z ziemniakami, gulaszem pomidorowym? Mój sąsiad w kraju zasugerował mi ten przepis - powiedziała mi, jak gotować cukinię z ziemniakami i pomidorami, aby było bardzo smaczne. Ten przepis jest przed tobą. Przygotuj więc produkty wymienione w składnikach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej olej do głębokiej patelni i dobrze go podgrzej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pozostaw ją lekko do półprzezroczystości na średnim ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub pokrój w małe paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj marchewki do garnka do cebuli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Paprykę obrać i pokroić w paski. Umyj pomidora i pokrój w średniej wielkości plasterki. Wyślij warzywa do garnka z cebulą i marchewką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz ziemniaki, dobrze spłucz ze skrobi i pokrój w paski. Ułóż pomidory i paprykę na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj cukinię i pokrój w półkola lub taką samą wielkość i grubość w paski jak ziemniaki. Jeśli cukinia nie jest zbyt młoda, należy ją najpierw usunąć ze skóry i usunąć nasiona. Gotuj warzywa pod przykryciem przez 40 minut. Nie mieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posiekaj koperek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Sól i dodaj przyprawy do smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż warzywa na wierzchu i dopiero wtedy delikatnie wszystko wymieszaj. Ponownie przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut na umiarkowanym ogniu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nasz gulasz jest gotowy. Smacznego!

dania warzywne należą do moich ulubionych. Są sycące, a jednocześnie łatwe dla żołądka, a także bardzo przydatne. Ponadto warzywa są dość niedrogie, więc ten przepis okaże się dość budżetowym obiadem. A jeśli wszystkie warzywa rosną w Twoim ogrodzie, nie musisz nic kupować. Na szczęście mój ogród warzywny ma wszystko, czego potrzeba do tego dania: ziemniaki, paprykę, cebulę, marchewkę, cukinię i pomidory. Grzechem jest nie gotować takiego gulaszu, gdy wszystko jest pod ręką. Robię to różne warzywa w domu i na wsi, czasami używam do tego powolnej kuchenki. To danie może być spożywane przez tych, którzy poszczą, są na diecie, należą do wegetarian i wszystkich tych, którzy po prostu lubią duszone warzywa.

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.

pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy