analogi są w każdej kuchni świata-na przykład węgierski gulasz lub niemiecki Eintopf. W Rosji zwykle gotuje się go na kilka sposobów. Po pierwsze, mięso jest smażone oddzielnie od wszystkiego innego, a następnie produkty są łączone, doprowadzane do pełnej gotowości. Ta opcja jest klasyczna. Drugi-wszystkie składniki są przygotowywane jednocześnie. Przepisy na gulasz różnią się różnorodnością, w wielu przypadkach jest to "owsianka z siekiery", w której doświadczone gospodynie domowe mieszają warzywa, które są pod ręką. Mięso wykorzystuje się głównie z kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny. Warzywa dodaje się w równych ilościach-mogą to być bakłażany, cukinia, ziemniaki, pomidory, marchew.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach:
tradycyjnie zawiera rośliny strączkowe - fasolę lub ciecierzycę. Przyprawy biorą najprostsze-czarny pieprz, liść laurowy, zioła. Konsystencja przysmaku zależy od osobistych preferencji kucharza-może to być gęsta zupa lub dodatek z sosem. Podczas gotowania ważne jest, aby wziąć pod uwagę, że składniki nie powinny tracić kształtu i zamieniać się w puree. To danie można nie tylko smażyć lub dusić, ale także piec. W tym przypadku niezbędne produkty należy układać warstwami. Po podaniu świetnie komponuje się z makaronem lub ziemniakami.