saute warzywa na zimę

Przygotuj pyszne smażone warzywa na zimę! . Preparaty są integralną częścią pracy każdej gospodyni domowej, ponieważ pyszne sałatki, marynowane i solone warzywa są częścią naszej diety w okresie zimowo-wiosennym. Moja rodzina bardziej lubi słone, więc w naszej piwnicy jest znacznie mniej słodkich półfabrykatów. Dziś dzielę się przepisem na saute warzywne, które moje dzieci i mąż bardzo kochają)
AntypAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 62 % 8 g
63 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 11 h 15 min

1. Przygotuj warzywa:

- umyj bakłażany, pokrój w średniej wielkości kostkę;

- cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę;

- pomidory myjemy, kroimy na pół, potem na ćwiartki i jeszcze raz na pół;

- paprykę oczyszczamy z nasion, usuwamy łodygi, myjemy i kroimy w dużą kostkę.

2. Wybieramy odpowiednią patelnię, układamy w niej warzywa warstwami: bakłażany, paprykę, cebulę, pomidory. Wlej olej słonecznikowy, wodę i ocet, wlej cukier i sól(nie mieszaj!).

3. Wysyłamy patelnię do ognia, doprowadzamy masę do wrzenia, następnie przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Dopiero potem wymieszaj warzywa szpatułką, kontynuuj gotowanie w tym samym trybie (niski ogień, pod pokrywką) przez kolejne 25 minut.

4. Gorące saute przenosi się do suchych sterylnych słoików, przekręca sterylnymi blaszanymi pokrywkami. Następnie owinąć słoiki ciepłym ręcznikiem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

z podanej liczby produktów powstały dwie puszki po 700 ml.

przechowuj puste miejsca w chłodnym, ciemnym miejscu (piwnica, piwnica).

smacznego smażenia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy