skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj warzywa:
- umyj bakłażany, pokrój w średniej wielkości kostkę;
- cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę;
- pomidory myjemy, kroimy na pół, potem na ćwiartki i jeszcze raz na pół;
- paprykę oczyszczamy z nasion, usuwamy łodygi, myjemy i kroimy w dużą kostkę.
2. Wybieramy odpowiednią patelnię, układamy w niej warzywa warstwami: bakłażany, paprykę, cebulę, pomidory. Wlej olej słonecznikowy, wodę i ocet, wlej cukier i sól(nie mieszaj!).
3. Wysyłamy patelnię do ognia, doprowadzamy masę do wrzenia, następnie przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Dopiero potem wymieszaj warzywa szpatułką, kontynuuj gotowanie w tym samym trybie (niski ogień, pod pokrywką) przez kolejne 25 minut.
4. Gorące saute przenosi się do suchych sterylnych słoików, przekręca sterylnymi blaszanymi pokrywkami. Następnie owinąć słoiki ciepłym ręcznikiem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
z podanej liczby produktów powstały dwie puszki po 700 ml.
przechowuj puste miejsca w chłodnym, ciemnym miejscu (piwnica, piwnica).
smacznego smażenia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g