buraki do barszczu na zimę

duże zbiory buraków i nie ma gdzie przechowywać? Przygotuj się na zimę! Przepis własnego autorstwa, stworzony w zeszłym roku. Buraki bardzo dobrze się przechowują i idealnie nadają się do barszczu. Wrzuciłem do słoików 0,5.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 10 g
45 kcal
IG: 30 / 0 / 70

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

zetrzyj buraki i marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę. Każdy składnik przepasać osobno na oleju słonecznikowym przez 2-3 minuty, a następnie połączyć wszystko, dodać ocet, cukier, sól ipaserować przez kolejne 5 minut. Rozłóż w słoikach, przykryj pokrywkami i sterylizuj przez 15-20 minut, zwiń.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy