42 kcal
45 minutes
Uniwersalny sos pomidorowo-paprykowy. Nie ma potrzeby gotowania, zachowane są
203 kcal
20 minutes
Pikantne i pachnące domowe przygotowanie na zimę! Miłośnicy ostrej zielonej
200 kcal
1 hour
Jak wytrzeć maliny na zimę i zachować świeży smak jagód? To bardzo smaczna i
212 kcal
30 minutes
Bardzo zdrowe i smaczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Kalina z cukrem na
66 kcal
4 hours
Jeden z najbardziej udanych domowych preparatów pieprzu! Lecho bez pomidorów na
65 kcal
1 hour
Kompot gruszkowy zimą to słodycz i słoneczny nastrój w słoiku! Przygotowanie
15 kcal
10 minutes
Witaminy są potrzebne jeszcze bardziej zimą niż latem, więc musisz być gotowy.
218 kcal
4 hours30 minutes
Jeden z pysznych i zdrowych półfabrykatów, który wszyscy uwielbiają! Do herbaty,
89 kcal
1 hour
Gotuje się bardzo szybko i okazuje się niesamowicie pyszny! Tuż za rogiem
130 kcal
45 minutes
Zachowaj smak dojrzałej gruszki przez całą zimę. Zimą podziękujesz sobie!
23 kcal
30 minutes
Bardzo proste, ale wciąż niesamowicie smaczne! Przepis jest prosty, jak jajko
278 kcal
10 minutes
Witaminowa uczta dla wszystkich słodyczy! Wspaniały przepis na przygotowanie i
173 kcal
3 days
To nie jest dżem w konwencjonalnym sensie, ale leczniczy eliksir. Taki dżem
169 kcal
18 hours
Dżem wiśniowy przypomina lato w środku zimy. Pierwszy sposób jest bardzo szybki
166 kcal
2 hours
Najsmaczniejsze, bez sterylizacji, z letnim nastrojem! Beznasienny dżem wiśniowy
61 kcal
1 hour
Pyszna aromatyczna sałatka-polizasz palce! Dość prosty przepis na pyszną sałatkę
215 kcal
1 day
Pyszne, jasne, pachnące, proste, z letnim nastrojem! Dżem truskawkowy na zimę to
90 kcal
1 day25 minutes
Kompot z pomarańczy na zimę-szybki zbiór na przyszłość. Kompot z pomarańczy na
43 kcal
1 hour50 minutes
Pyszny zdrowy dżem agrestowy bez cukru! Niestety nie wszyscy mogą sobie pozwolić
222 kcal
1 day
Pyszny dżem na zimową ucztę!!! Wypróbuj przepis na robienie dżemu w ten sposób.
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Kuchnia narodowa
- Sosy
- Wykrojniki domowe
- Warzywa
- Słodkie
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Czosnek
- Chrzan
- Z papryką
- Sól
- Ocet
- Kuchnia kaukaska
- Bez obróbki cieplnej
- Czosnkowy sos
- Domowy sos pomidorowy
- Konserwowanie
- Półfabrykaty warzywne
- Sos na zimę
- Marynowanie na zimę
- Z pomidora
- Ze słodkiej papryki
- Wegetarianizm
- Przepisy bezmleczne
- Cukier
Opis
Pojęcie konserwowania obejmuje: solenie , dżemy , marynowanie , kiszenie, suszenie, wędzenie, kandyzowanie, suszenie.
Domowe konserwowanie w postaci pikli wymaga obowiązkowej obecności soli kuchennej w przepisie na konserwy. Konserwowanie solą to przetwarzanie żywności solą i częściowe pozbycie się nadmiaru wilgoci. Konserwowanie solą może podlegać: ryba , mięso .
Domowe konserwowanie w postaci kiszenia wymaga również soli w przepisie na konserwowanie. Podczas procesu fermentacji w produktach uwalniany jest kwas, a powstałe bakterie zapobiegają pleśnieniu produktów. Wiele warzyw (kapusta biała) jest poddawanych konserwowaniu w postaci kiszenia, ogórki , pomidory , cukinia ), niektóre owoce ( jabłka ) i jagody ( żurawina , borówka brusznica ).
Domowe konserwowanie w postaci marynowania zwykle opiera się na obecności kwaśnego środowiska, które samo w sobie jest śmiertelne dla bakterii. Do takiego konserwowania stosuje się z reguły kwas octowy, cytrynowy, mlekowy.
Domowe konserwowanie w postaci suszenia było jednym z pierwszych w historii ludzkości. Prawie wszystkie warzywa, owoce, mięso, ryby mogą być suszone, grzyby . W procesie takiego konserwowania wilgoć jest całkowicie usuwana z produktów.