94 kcal
2 hours
Prawdziwe jedzenie na całą zimę! Wymagane do gotowania!
37 kcal
5 hours
Najbardziej optymalna opcja przygotowania soku pomidorowego. Bardzo wygodny
73 kcal
1 hour30 minutes
Domowa papryka w puszkach jest zarówno przystawką, jak i składnikiem innych
80 kcal
6 days
Gotowanie jest długie, ale warto! Polizasz palce śliwki!
33 kcal
1 hour
Nagle przyszli goście? Nie ma znaczenia, ponieważ pikuli czekają na skrzydłach w
57 kcal
2 hours
Niesamowite lecho do domowych półfabrykatów). mio667 autor przepisu
62 kcal
1 hour
Takie lecho chętnie uzupełni zimową kolekcję gospodarzy zacumowań! Jeden rok był
49 kcal
30 minutes
Bardzo szybki, bardzo prosty, bardzo smaczny, bardzo łatwy! Kompot brzoskwiniowy
71 kcal
20 minutes
Szybki i co najważniejsze smaczny. Wszystkie przydatne właściwości zostały
110 kcal
2 hours10 minutes
Domowy gulasz z kurczaka jest pyszny. Daria autor przepisu
28 kcal
5 days5 minutes
Leczniczy i pyszny napój można doskonale przechowywać! Zapoznajmy się z jednym z
74 kcal
1 hour10 minutes
Pyszne danie o pikantnym i niezapomnianym smaku! Ogórki przekąskowe z małą
63 kcal
3 hours30 minutes
Bogaty w smak i witaminy sok z aronii jest po prostu wspaniały! Wynik Sok z
64 kcal
1 hour20 minutes
Łatwy sposób na utrzymanie witamin na zimę! Nie każdy ma duże zamrażarki do
45 kcal
1 day
Pachnący, smakuje jak świeżo wyciśnięty sok. Kompot winogronowy to bardzo
28 kcal
4 hours30 minutes
Wspaniała przekąska na każdą ucztę! Mój wnuk bardzo lubi te ogórki, okazują się
15 kcal
7 days
Super przepis dla miłośników świeżych ogórków zimą! Zgodnie z tym przepisem
45 kcal
12 hours30 minutes
Kompot z czeremchy na zimę jest prosty i pyszny! Kompot z czeremchy na zimę to
189 kcal
1 hour30 minutes
Przydatne przygotowanie na zimę z zachowaniem wszystkich witamin! Jeśli w tym
72 kcal
10 hours20 minutes
Kompot irgi na zimę to łatwy sposób na konserwowanie. To jeden z najprostszych
Powiązane i dodatkowe kategorie:
Opis
Pojęcie konserwowania obejmuje: solenie , dżemy , marynowanie , kiszenie, suszenie, wędzenie, kandyzowanie, suszenie.
Domowe konserwowanie w postaci pikli wymaga obowiązkowej obecności soli kuchennej w przepisie na konserwy. Konserwowanie solą to przetwarzanie żywności solą i częściowe pozbycie się nadmiaru wilgoci. Konserwowanie solą może podlegać: ryba , mięso .
Domowe konserwowanie w postaci kiszenia wymaga również soli w przepisie na konserwowanie. Podczas procesu fermentacji w produktach uwalniany jest kwas, a powstałe bakterie zapobiegają pleśnieniu produktów. Wiele warzyw (kapusta biała) jest poddawanych konserwowaniu w postaci kiszenia, ogórki , pomidory , cukinia ), niektóre owoce ( jabłka ) i jagody ( żurawina , borówka brusznica ).
Domowe konserwowanie w postaci marynowania zwykle opiera się na obecności kwaśnego środowiska, które samo w sobie jest śmiertelne dla bakterii. Do takiego konserwowania stosuje się z reguły kwas octowy, cytrynowy, mlekowy.
Domowe konserwowanie w postaci suszenia było jednym z pierwszych w historii ludzkości. Prawie wszystkie warzywa, owoce, mięso, ryby mogą być suszone, grzyby . W procesie takiego konserwowania wilgoć jest całkowicie usuwana z produktów.