20 kcal
30 minutes
Najsmaczniejsze pomidory w puszkach na zimę! Najsmaczniejsze marynowane
34 kcal
18 hours40 minutes
Pyszne konserwy w domu nie są trudne do przygotowania! Fasola w autoklawie...
28 kcal
1 day
Oryginalny, pikantny, szybki, prosty i bardzo smaczny! Czosnek niedźwiedzi
138 kcal
2 hours
Moja babcia wymyśliła ten przepis na kawior z buraków. Przepis jest absolutnie
20 kcal
5 hours
Oryginalna przekąska z ogórkami na zimę! Istnieją różne przepisy na ogórki
27 kcal
14 days
Niesamowicie pyszne, proste i bardzo szybkie! Domowe pomidory!
58 kcal
2 hours
Ze zwykłych produktów, budżet, aromatyczny i pyszny! Czosnek marynowany ząbkami
92 kcal
1 hour
Kawior z cukinii z papryką jest prosty i pyszny! Kawior z cukinii przy użyciu
29 kcal
2 hours
Puree z dyni to bardzo zdrowy i smaczny preparat! Jesienią zawsze możesz kupić
28 kcal
40 minutes
Niezwykły i smaczny zbiór pomidorów na zimę! Jest to prosty sposób
25 kcal
40 minutes
Oryginalna fantazja o tematyce zimowej. Pierwszy raz marynowałem kalafior w
32 kcal
30 minutes
Spróbuj pysznych marynowanych jabłek! Marynowane jabłka na zimę to świetna
26 kcal
7 days
Zdrowe i super szybkie solenie dla hobbystów! Kapusta kiszona z burakami na zimę
15 kcal
2 hours
Dodatek do posiłku, Dekoracja uczty. Marynowanie to świetna okazja, aby zachować
29 kcal
1 hour
Najprostszy przepis na domowe przygotowanie! Sok pomidorowy na zimę w maszynce
31 kcal
30 minutes
Jasny, piękny domowy Półfabrykat bez większych kłopotów! Te czerwone pomidory z
15 kcal
1 day30 minutes
Marynowane arbuzy w słoikach pozwolą Ci zapamiętać lato. Marynowane arbuzy w
24 kcal
40 minutes
Doskonała przekąska od lata do zimnych czasów! Zielone pomidory i papryka na
Powiązane i dodatkowe kategorie:
Opis
Pojęcie konserwowania obejmuje: solenie , dżemy , marynowanie , kiszenie, suszenie, wędzenie, kandyzowanie, suszenie.
Domowe konserwowanie w postaci pikli wymaga obowiązkowej obecności soli kuchennej w przepisie na konserwy. Konserwowanie solą to przetwarzanie żywności solą i częściowe pozbycie się nadmiaru wilgoci. Konserwowanie solą może podlegać: ryba , mięso .
Domowe konserwowanie w postaci kiszenia wymaga również soli w przepisie na konserwowanie. Podczas procesu fermentacji w produktach uwalniany jest kwas, a powstałe bakterie zapobiegają pleśnieniu produktów. Wiele warzyw (kapusta biała) jest poddawanych konserwowaniu w postaci kiszenia, ogórki , pomidory , cukinia ), niektóre owoce ( jabłka ) i jagody ( żurawina , borówka brusznica ).
Domowe konserwowanie w postaci marynowania zwykle opiera się na obecności kwaśnego środowiska, które samo w sobie jest śmiertelne dla bakterii. Do takiego konserwowania stosuje się z reguły kwas octowy, cytrynowy, mlekowy.
Domowe konserwowanie w postaci suszenia było jednym z pierwszych w historii ludzkości. Prawie wszystkie warzywa, owoce, mięso, ryby mogą być suszone, grzyby . W procesie takiego konserwowania wilgoć jest całkowicie usuwana z produktów.