Znajdź przykładowe niezawodne przepisy na saute na stronie 1000 jasnych przysmaków gastronomicznych.menu. Wypróbuj odmiany z różnymi warzywami, grzybami, mięsem lub rybami. Spróbuj ugotować saute w piekarniku, powolnej kuchence lub przygotuj go na zimę. Podkreśl wyjątkowość smaku różnymi przyprawami i ziołami. Stwórz za każdym razem znakomicie nowy smak.
saute nazywa się szybko smażone warzywa, mięso lub ryby w minimalnej ilości oleju. W rzeczywistości jest to również gulasz, tylko ugotowany nieco inaczej. Sekret prawidłowego smażenia polega na tym, że podczas szybkiego smażenia składniki nie są obracane szpatułkami lub widelcami, ale potrząsane (lub "odbijane"). Nazwa pochodzi właśnie z tej technologii. Głównymi składnikami saute są bakłażan, cebula, papryka i pomidory. Czasami dodaje się cukinię, zielony groszek, marchewkę.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach saute:
ciekawy przepis:
1. Umyte bakłażany i pomidory pokroić w krążki o grubości około 1 cm.
2. Sól bakłażana, odstaw na chwilę.
3. Posiekaj cebulę i wielokolorową słodką paprykę w półpierścienie.
4. Odcedź uwolniony sok z bakłażan. Smaż je na gorącej patelni, aż się zarumienią.
5. Osobno podsmaż cebulę i pieprz.
6. W grubościennym naczyniu do pieczenia wysmarowanym olejem roślinnym ułóż warstwy bakłażana, cebuli, papryki, pomidorów.
7. Sól, pieprz, posyp każdą warstwę pachnącymi przyprawami i posiekanymi świeżymi ziołami i czosnkiem. Skrop olejem.
8. Zalej warstwy niewielką ilością wody. Przykryj pokrywką.
9. Dusić w piekarniku przy minimalnym ogrzewaniu przez około 1-1,5 godziny, w razie potrzeby dodając wodę.
10. Podawaj saute lekko ciepłe lub schłodzone, posypane świeżymi ziołami.
pięć najszybszych przepisów na saute:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
saute cukinia i bakłażan z warzywami na patelni | 30 min | 69 | +227 |
saute warzywa z mątwą | 35 min | 116 | +7 |
saute z cukinii bez cebuli z pomidorami | 40 min | 69 | +1 |
saute z cukinii | 40 min | 54 | +109 |
saute warzywa z cukinią marchewką papryką | 40 min | 124 | +57 |
przydatne wskazówki:
* jeśli piekarnik nie ma czujnika Temperatury, to podczas gotowania saute należy upewnić się, że nie będzie aktywnego wiercenia.
• do smażenia można dodać cukinię, groszek, fasolę, kawałki mięsa lub ryby.
* wszystkie składniki należy smażyć osobno.