saute z cukinii na zimę

kolejny niezbędny przedmiot na zimę! Oszczędnie i bardzo smacznie! Gotuj! Taka smażona cukinia jest niskotłuszczowa i można powiedzieć, że dietetyczna. Rolę konserwanta odgrywają tutaj pomidory, a ocet to tylko łyżka.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 10 % 1 g
węglowodany 80 % 8 g
41 kcal
IG: 63 / 0 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

jak zrobić saute z cukinii na zimę?

1. Cukinię pokroić w kostkę, paprykę i pomidory w paski, czosnek pokroić losowo. Jeśli cukinia jest duża, obierz ją ze skóry i nasion i zważ w tej formie, potrzebujesz 1 kg.
2. Włóż pomidory do rondla, dodaj sól, cukier, umieść na kuchence, wymieszaj i podgrzej na małym ogniu. Gdy pomidory się zagotują, gotuj je przez 10 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
3. Dodaj cukinię, pieprz i olej roślinny do garnka. Wymieszaj, zagotuj i gotuj przez 30 minut. Po 15 minutach dodaj czosnek i wymieszaj. 2 minuty przed gotowaniem dodaj ocet, przykryj, zagotuj i zdejmij z ognia.
4. Ułóż saute w sterylnych słoikach, przykryj pokrywkami, Odwróć, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.
miłego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy