skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić saute z cukinii na zimę?
1. Cukinię pokroić w kostkę, paprykę i pomidory w paski, czosnek pokroić losowo. Jeśli cukinia jest duża, obierz ją ze skóry i nasion i zważ w tej formie, potrzebujesz 1 kg.
2. Włóż pomidory do rondla, dodaj sól, cukier, umieść na kuchence, wymieszaj i podgrzej na małym ogniu. Gdy pomidory się zagotują, gotuj je przez 10 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
3. Dodaj cukinię, pieprz i olej roślinny do garnka. Wymieszaj, zagotuj i gotuj przez 30 minut. Po 15 minutach dodaj czosnek i wymieszaj. 2 minuty przed gotowaniem dodaj ocet, przykryj, zagotuj i zdejmij z ognia.
4. Ułóż saute w sterylnych słoikach, przykryj pokrywkami, Odwróć, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.
miłego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g