skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Jeśli w sklepie lub supermarkecie nie ma czystego soku ananasowego, kup puszkę ananasa w puszkach i stwórz z niego dżem z syropem. W razie potrzeby możesz dodać trochę kawałków ananasa w puszkach. Cukinię stosować tylko młode, o delikatnej skórce i bez stwardniałych nasion.
Krok 2:
Opłucz warzywa w wodzie, odetnij ogony po obu stronach każdego z nich. Pokrój w talerze i pokrój talerze w kostkę 0,5 cm z każdej strony. Chcąc uzyskać dżem, cukinię można zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 3:
Wlej cukinię do pojemnika z nieprzywierającym dnem lub kotłem.
Krok 4:
Dodaj cukier granulowany. Dostosuj słodycz do swoich upodobań, ponieważ niektórzy lubią nie mdły dżem, niektórzy spożywają dużą ilość granulowanego cukru.
Krok 5:
Wlej sok ananasowy do pojemnika. Można go przepuścić przez sitko o drobnych oczkach.Umieść pojemnik na kuchence i włącz maksymalne ogrzewanie.
Krok 6:
Sparzyć cytrynę wrzącą wodą przez 1 sekundę, przeciąć na pół i pokroić jedną połowę w plasterki, dodać do pojemnika. Konieczne jest dodanie cytryny lub kwasu cytrynowego do dżemu, aby kwas wyrównał i podkreślił słodycz cukru. Doprowadzić dżem do wrzenia, gotować przez 5 minut, następnie wyłączyć ogrzewanie i całkowicie schłodzić przez około 3-4 godziny. Ponownie podgrzej do wrzenia i gotuj przez 5 minut, ponownie ostudź.
Krok 7:
Tak więc podczas chłodzenia cukinia & quot;wciąga & quot; słodki syrop do siebie i staje się przezroczysta, soczysta i słodka. Po raz trzeci rozgrzej całą masę. W razie potrzeby można usunąć plasterki cytryny.
Krok 8:
Włóż dżem do gorących słoików, przekręć poparzonymi pokrywkami i ostudź, a następnie przenieś do spiżarni. Jeśli naprawdę chcesz wypróbować taki przedmiot, odłóż niewielką część do miski lub miski.
cukinia z sokiem ananasowym na zimę smakuje jak prawdziwe ananasy konserwowane w syropie. Nikt nigdy nie zgadnie, co to jest dżem stworzony z warzyw, chyba że sam mu o tym powiesz. Okres trwałości konserwacji wynosi 1,5-2 lata od momentu uszczelnienia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok ananasowy - 48 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g