cukinia z sokiem ananasowym na zimę

cukinia z sokiem ananasowym na zimę to soczysta uczta. Mogą być podawane z herbatą lub kawą, używane do tworzenia różnych deserów, ciast itp.
prikaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 23-29 kwietnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 21 g
90 kcal
IG: 24 / 0 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Jeśli w sklepie lub supermarkecie nie ma czystego soku ananasowego, kup puszkę ananasa w puszkach i stwórz z niego dżem z syropem. W razie potrzeby możesz dodać trochę kawałków ananasa w puszkach. Cukinię stosować tylko młode, o delikatnej skórce i bez stwardniałych nasion.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz warzywa w wodzie, odetnij ogony po obu stronach każdego z nich. Pokrój w talerze i pokrój talerze w kostkę 0,5 cm z każdej strony. Chcąc uzyskać dżem, cukinię można zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej cukinię do pojemnika z nieprzywierającym dnem lub kotłem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier granulowany. Dostosuj słodycz do swoich upodobań, ponieważ niektórzy lubią nie mdły dżem, niektórzy spożywają dużą ilość granulowanego cukru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej sok ananasowy do pojemnika. Można go przepuścić przez sitko o drobnych oczkach.Umieść pojemnik na kuchence i włącz maksymalne ogrzewanie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sparzyć cytrynę wrzącą wodą przez 1 sekundę, przeciąć na pół i pokroić jedną połowę w plasterki, dodać do pojemnika. Konieczne jest dodanie cytryny lub kwasu cytrynowego do dżemu, aby kwas wyrównał i podkreślił słodycz cukru. Doprowadzić dżem do wrzenia, gotować przez 5 minut, następnie wyłączyć ogrzewanie i całkowicie schłodzić przez około 3-4 godziny. Ponownie podgrzej do wrzenia i gotuj przez 5 minut, ponownie ostudź.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Tak więc podczas chłodzenia cukinia & quot;wciąga & quot; słodki syrop do siebie i staje się przezroczysta, soczysta i słodka. Po raz trzeci rozgrzej całą masę. W razie potrzeby można usunąć plasterki cytryny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż dżem do gorących słoików, przekręć poparzonymi pokrywkami i ostudź, a następnie przenieś do spiżarni. Jeśli naprawdę chcesz wypróbować taki przedmiot, odłóż niewielką część do miski lub miski.

cukinia z sokiem ananasowym na zimę smakuje jak prawdziwe ananasy konserwowane w syropie. Nikt nigdy nie zgadnie, co to jest dżem stworzony z warzyw, chyba że sam mu o tym powiesz. Okres trwałości konserwacji wynosi 1,5-2 lata od momentu uszczelnienia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok ananasowy - 48   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy