ponadto jest to przydatne i znacznie oszczędza budżet rodzinny. Przepisy na potrawy na zimę bez sterylizacji są znacznie łatwiejsze niż tradycyjne metody, nie muszą długo i żmudnie przetwarzać produktów. W ten sposób zamykają lecho, zimowe sałatki z cukinii, bakłażana, ogórków, pomidorów, grzybów, marchwi i cebuli, zielonego groszku, a także różne kompoty i dżemy. Bardzo wygodne jest zamykanie opatrunków barszczowych w małych słoikach.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach:
takie domowe preparaty są nie tylko smaczne, ale także przydatne, ponieważ zachowują wszystkie witaminy i pierwiastki śladowe niezbędne do utrzymania odporności podczas ostrych zimowych mrozów. Ponadto do takich półfabrykatów stosuje się tylko naturalne składniki, czego nie można z całą pewnością powiedzieć o produktach w puszkach sklepowych. Nawet początkujący może poradzić sobie z taką pracą, ale konieczne jest uważne przestrzeganie przepisu, przestrzeganie proporcji i dokładne przestrzeganie zaleceń.