dżem z derenia jest bardzo smaczny

dżem o doskonałym i oryginalnym smaku! Spróbuj! Dżem z derenia jest bardzo smaczny, jasny i niezwykły. Jagody te mają szczególny smak-są zarówno słodkie, jak i cierpkie, a ponadto są również zdrowe. Kardamon i woda różana dodane do dżemu przyczynią się do subtelniejszego i ciekawszego smaku gotowego przysmaku. Dżem można podawać z herbatą, będzie również doskonałym dodatkiem do sera.
MaksiczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 25 g
100 kcal
IG: 16 / 0 / 84

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

sortujemy dereń i myjemy, a następnie przenosimy go do emaliowanej patelni. Napełnij wodą i umieść patelnię na średnim ogniu. Doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia, po czym zmniejszamy ogrzewanie do minimum. Gotuj dżem przez 15 minut. W tym procesie często mieszamy masę jagodową, usuwamy pianę. Ważne jest, aby nie zostawiać dżemu bez opieki, aby się nie przypalił!

kiedy minie właściwy czas, zdejmij patelnię z ognia i pozwól masie jagodowej ostygnąć. Nie jest konieczne, aby całkowicie ostygł, najważniejsze jest to, że możesz go dotknąć rękami. Po złożeniu dżemu na siatkowy durszlak zainstalowany nad pojemnikiem o odpowiedniej wielkości. Gdy płyn spłynie, zgniatamy jagody za pomocą tłuczka do ziemniaków, wybieramy nasiona. Miąższ z nasion powinien łatwo odejść.

odcedzamy odcedzony płyn z powrotem do rondla, wyciskamy do niego sok z wcześniej dobrze umytej cytryny. Dodajemy tam cukier, kardamon w postaci proszku, mieszamy. Stawiamy rondel na średnim ogniu, doprowadzamy jego zawartość do wrzenia. Gotuj dżem na średnim ogniu przez 5 minut, nie przestając mieszać.

gdy minie określony czas, zmniejsz ogrzewanie do minimum i wlej wodę różaną do rondla. Gotuj wszystko razem przez kolejne 25 minut. Może to zająć trochę więcej lub trochę mniej czasu-dżem powinien trochę zgęstnieć.

wlej dżem do sterylnych słoików, Zamknij sterylnymi pokrywkami i pozwól mu całkowicie ostygnąć w temperaturze pokojowej. Po słoiku z dżemem można go przenieść do stałego miejsca przechowywania. Wskazane jest przechowywanie ich w chłodnym pomieszczeniu.

smacznego! Kulinarne arcydzieła!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Dereń - 44   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy