skład / składniki
metoda gotowania
sortujemy dereń i myjemy, a następnie przenosimy go do emaliowanej patelni. Napełnij wodą i umieść patelnię na średnim ogniu. Doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia, po czym zmniejszamy ogrzewanie do minimum. Gotuj dżem przez 15 minut. W tym procesie często mieszamy masę jagodową, usuwamy pianę. Ważne jest, aby nie zostawiać dżemu bez opieki, aby się nie przypalił!
kiedy minie właściwy czas, zdejmij patelnię z ognia i pozwól masie jagodowej ostygnąć. Nie jest konieczne, aby całkowicie ostygł, najważniejsze jest to, że możesz go dotknąć rękami. Po złożeniu dżemu na siatkowy durszlak zainstalowany nad pojemnikiem o odpowiedniej wielkości. Gdy płyn spłynie, zgniatamy jagody za pomocą tłuczka do ziemniaków, wybieramy nasiona. Miąższ z nasion powinien łatwo odejść.
odcedzamy odcedzony płyn z powrotem do rondla, wyciskamy do niego sok z wcześniej dobrze umytej cytryny. Dodajemy tam cukier, kardamon w postaci proszku, mieszamy. Stawiamy rondel na średnim ogniu, doprowadzamy jego zawartość do wrzenia. Gotuj dżem na średnim ogniu przez 5 minut, nie przestając mieszać.
gdy minie określony czas, zmniejsz ogrzewanie do minimum i wlej wodę różaną do rondla. Gotuj wszystko razem przez kolejne 25 minut. Może to zająć trochę więcej lub trochę mniej czasu-dżem powinien trochę zgęstnieć.
wlej dżem do sterylnych słoików, Zamknij sterylnymi pokrywkami i pozwól mu całkowicie ostygnąć w temperaturze pokojowej. Po słoiku z dżemem można go przenieść do stałego miejsca przechowywania. Wskazane jest przechowywanie ich w chłodnym pomieszczeniu.
smacznego! Kulinarne arcydzieła!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Dereń - 44 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g