skład / składniki
metoda gotowania
1. W głębokiej misce, w której zagniatamy ciasto, przesiej część mąki (wystarczy 150 gramów).
2. Tutaj wlej mleko. Mleko należy wstępnie podgrzać do ciepłego stanu, około 37-40 stopni.
3. Po mleku wlej cukier i suche drożdże. Wymieszaj mieszaninę, powinna uzyskać konsystencję nie gęstej śmietany.
4. Przykryj miskę folią spożywczą, pozostaw w ciepłym miejscu chronionym przed przeciągami na około pół godziny. Kiedy na powierzchni ciasta pojawią się bąbelki, oznacza to jego gotowość.
5. Pozostałą mąkę przesiać kilka razy, aby pozbyć się grudek i nasycić ją tlenem. Zostawiamy część tej mąki na podpylonej, wystarczy około 50-70 gramów.
6. Następnie rozbij jaja kurze na przesianą mąkę, dodaj żółtko, szczyptę soli, a także wlej olej roślinny. Olej roślinny musi być rafinowany. Dokładnie wymieszaj składniki.
7. Powstałą mieszaninę rozprowadzamy w misce z ciastem, zagniatamy ciasto. Posyp powierzchnię roboczą mąką, rozłóż ciasto i kontynuuj ugniatanie.
8. Gotowe ciasto powinno być miękkie, plastyczne, nie przyklejać się do rąk. Zbieramy ciasto w Kolobok i wracamy do miski.
9. Przykryj miskę folią spożywczą, pozostaw ciasto na półtorej godziny w ciepłym miejscu. Po upływie określonego czasu ciasto zwiększy swoją objętość i można z nim dalej pracować.
gotowe ciasto należy pozostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia, dopiero potem posmarować jajkiem i upiec.
pyszne ciasto i wspaniały nastrój!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g

