ciasto drożdżowe na ciasto ziemniaczane

Dowiedz się, jak zrobić ciasto, które nie jest słodkie. Ciasto drożdżowe na ciasto ziemniaczane powinno być umiarkowanie elastyczne i elastyczne. Suche drożdże można zastąpić świeżymi, w tym przypadku potrzebujesz 15 gramów drożdży prasowanych. Gotowy test musi mieć czas na podejście, zajmie to około półtorej godziny. Po uformowaniu ciasta potrzebuje również proofingu, ale już nie tak długo. Wystarczy 20-30 minut, nie więcej. Po odczekaniu odpowiedniego czasu możesz wysłać ciasto do piekarnika. Takie ciasto nie zawiedzie i nie przyniesie nieprzyjemnych niespodzianek.
MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 17 % 10 g
węglowodany 68 % 41 g
289 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. W głębokiej misce, w której zagniatamy ciasto, przesiej część mąki (wystarczy 150 gramów).

2. Tutaj wlej mleko. Mleko należy wstępnie podgrzać do ciepłego stanu, około 37-40 stopni.

3. Po mleku wlej cukier i suche drożdże. Wymieszaj mieszaninę, powinna uzyskać konsystencję nie gęstej śmietany.

4. Przykryj miskę folią spożywczą, pozostaw w ciepłym miejscu chronionym przed przeciągami na około pół godziny. Kiedy na powierzchni ciasta pojawią się bąbelki, oznacza to jego gotowość.

5. Pozostałą mąkę przesiać kilka razy, aby pozbyć się grudek i nasycić ją tlenem. Zostawiamy część tej mąki na podpylonej, wystarczy około 50-70 gramów.

6. Następnie rozbij jaja kurze na przesianą mąkę, dodaj żółtko, szczyptę soli, a także wlej olej roślinny. Olej roślinny musi być rafinowany. Dokładnie wymieszaj składniki.

7. Powstałą mieszaninę rozprowadzamy w misce z ciastem, zagniatamy ciasto. Posyp powierzchnię roboczą mąką, rozłóż ciasto i kontynuuj ugniatanie.

8. Gotowe ciasto powinno być miękkie, plastyczne, nie przyklejać się do rąk. Zbieramy ciasto w Kolobok i wracamy do miski.

9. Przykryj miskę folią spożywczą, pozostaw ciasto na półtorej godziny w ciepłym miejscu. Po upływie określonego czasu ciasto zwiększy swoją objętość i można z nim dalej pracować.

gotowe ciasto należy pozostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia, dopiero potem posmarować jajkiem i upiec.

pyszne ciasto i wspaniały nastrój!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy